Közélet

Orbán Viktor: lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba

A szabály az, hogyha háború van a szomszédban, nem érezhetjük magunkat biztonságban – kezdte Orbán Viktor a menetrend szerinti miniszterelnöki interjút péntek reggel fél 8-kor a Kossuthon, ahol szóba került Palkovics László lemondása is. Cikkünkben a legfontosabb kijelentésekre fókuszálva szemlézzük le a beszélgetést.

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE CSÚSZUNK BELE A HÁBORÚBA

“A lengyel-ukrán határ az hosszú, míg a magyar-ukrán határ az rövid, és Kárpátalján nem volt komoly katonai csapás” – kezdte Orbán Viktor a héten történtekre reagálva, majd kijelentette, hogy a tűzszünet és a béketárgyalás a legfontosabb.

A miniszterelnök szerint nincs jele annak, hogy érdemi orosz-amerikai tárgyalások lennének. A szankciós politika egy lépés a háború felé. Ugyan egy gazdasági természetű dologról van szó, de ez egyben állásfoglalás – tette hozzá.

“Folyamatosan erősödtek a szankciós lépések, sőt ma már lassan nekünk kell finanszírozni Ukrajna működését. Lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba”

– mondta Orbán Viktor.

NEM TUDUNK ÉRINTETLEN SZIGET LENNI AZ UNIÓBAN

“Nagy csaták árán el fogom érni, hogy a számunkra létfontosságú kérdésben, az atomenergia területén mentességet kapjunk, ha lesz ilyen szankciós csomag” – mondta a kormányfő, majd arról beszélt, hogy a szankció hatása miatt fizetünk szankciós felárat, nem tudunk érintetlen sziget lenni az EU-ban.

Van egy 11 pontos akcióterve a kormánynak, aminek egy része volt a tojás- és burgonya-árstop. Nyolc termékre vonatkozik jelenleg az árstop. A védekező intézkedések közé tartozik a rezsicsökkentés fenntartása az átlagfogyasztásig, ez 180 ezer forintot jelent családonként – tette hozzá.

PALKOVICS ÉS A HADIIPAR

Az interjú következő részében a kormányban történt változásokról szólt a miniszterelnök. Mint magyarázta, a választás után, amikor a kormány megalakult, akkor nem voltak még szankciók, de azóta megérkeztek a szankciók, és emiatt a magas energiaárak hosszabb ideig velünk lesznek, és ehhez a kormány szerkezetének is alkalmazkodnia kell. A kormányfő szerint éppen ezért kényszerültek arra, hogy önálló energiaügyi minisztérium legyen. Szükséges a hadiipar fejlesztése, és ezért Palkovics László a hadiipar élére áll.

AZ IDEI TÉL RENDBEN LESZ, DE TAVASZRA KELLENI FOG A DÉLI ÁRAMLAT

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az idei tél megoldottnak tekinthető, mert van elegendő energiaforrás ahhoz, hogy több mint fél éven keresztül működjön az ország. Tavasszal újra kell tölteni a tartalékokat a következő télre. Akik lemondtak az orosz gázról, azoknak máshonnan kell pótolniuk a forrásokat – tette hozzá.

Ha a Déli Áramlat működni fog tavasszal, akkor fel tudjuk majd tölteni a tározókat

– mondta a kormányfő, majd kifejtette, mindezek mellett megfizethető árú energiaforrás kell, és ezért növelni kell az itthon előállított energia mennyiségét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb