Közélet

Mozgolódnak délen: korábban a szerb hadsereg vonult a határhoz, most pedig a koszovói különleges rendőri egységek tagjait vezényelhetik oda

Nem sokkal azután, hogy november elsején Belgrád készültségbe helyezte a hadsereget, több katonai konvoj is megindult a beszámolók szerint a koszovói–szerb határ felé – írtuk meg a történtek után nem sokkal, ma pedig arról érkeztek hírek, hogy a koszovói különleges rendőrség állítólag olyan parancsot kapott, hogy növelje meg egységeinek létszámát az ország északi térségében – írja az Albanian Postra hivatkozva a Szabad Magyar Szó.

A portál nem hivatalos információk alapján azt írja, a különleges rendőrségnek készenlétbe kell lennie, hogy szükség esetén bevonuljon Észak-Koszovóba, és amennyiben erre sor kerülne, akkor a csapatok a Kosovska Mitrovicától délre található Belvedere bázisról indulnának meg.

A SZERB ELNÖK ÉS ALBIN KURTI MÁR ÓRÁK ÓTA TÁRGYAL

Mindez aközben történik, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök Josep Borellel, az Európai Unió kül – és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjével, és Miroslav Lajčákkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különleges képviselőjével tárgyal már órák óta. A portál egyébként arról is ír, hogy állítólag szerb oldalról a rohamrendőrség tagjainak egységei érkeztek meg a koszovói adminisztratív határ közelébe.

A RENDSZÁMTÁBLÁK MIATT NÖVEKEDETT MEG A FESZÜLTSÉG

A koszovói vezetés november elsején elkezdte alkalmazni azt a törvényt, amely megtiltja a koszovói szerbeknek, hogy Szerbia által kiadott rendszámtáblával közlekedjenek Koszovó területén. Nem sokkal azután, hogy életbe lépett a koszovói kormány által meghozott, a szerb rendszámtáblák használatát tiltó törvény, a koszovói rendőrség már alkalmazta is azt, s egy felszólítást adott át annak a sofőrnek, akinek az autóján a szerb állam által kiadott, Kosovska Mitrovica helységjelzésű rendszámtábla volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb