Szegedi Arcok

A Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője, Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját 2022-ben

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől, és olyan együttműködéseket hoztak létre, amelyek során értéket teremtettek. E szempontok szerint pedig az Art is Business Fidelio–Kulturális mecénás díjat idén nem más, mint Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője kapja – írja a fidelio.hu.

Az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjat olyan művészek kaphatják, akik évről évre saját erő-és anyagi forrásaik felajánlásával támogatják a művészeti szektort. A korábbi években Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Horgas Eszter fuvolaművész és Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, képzőművész érdemelték ki az elismerést, az idei évben pedig Dinnyés Dániel, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője kapja meg a díjat.

HA KELL, INKÁBB LEMOND SAJÁT GÁZSIJÁRÓL, HOGY A KOLLÉGÁI TÖBB PÉNZT KAPJANAK

A portál azt írja, hogy Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. Fellépésein mindig a zenészeket és az énekeseket helyezi előtérbe, ha kell, inkább lemond saját gázsijáról, hogy kollégái több pénzt kapjanak. A vidéken egyedülálló szegedi operatagozaton – ahol zenei vezetőként dolgozik – a volt zeneigazgatói szobát pár kollégájával összefogva, társadalmi munkában rendbe hozták. A helyiségben egy emlékfalat is állított, amelyen a nagy elődök portréja látható egyfajta mementóként, hogy a fiatalok szeme előtt a legnagyobb példák lebeghessenek. Önkéntes missziója egész életét áthatja. A kezdetektől fogva ingyen tanít mindenkit, mert számára a tudásátadás mindig fontosabb volt a megszerezhető anyagi javaknál.

Az Art is Business idei díjait 2022. december 14-én, ünnepi gála keretében adják át a MOME-n.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb