Közélet

Závecz: Szeptember óta 300 ezer szavazót veszített a Fidesz, viszont az ellenzék nem tudott számottevő módon erősödni

Szeptemberben még 37 százalékon, novemberben viszont már csak 33 százalékon áll a kormánypárt támogatottsága a Závecz Research friss közvélemény-kutatása szerint. Bár a Fidesz támogatottsága csökkent, az ellenzék nem tudott ilyen mértékben erősödni, a baloldali pártok közül egyedül a Demokratikus Koalíció (DK) tudta növelni a támogatottságát.

A Fidesztől május óta eltávolodó szavazók száma egymillió fő, de 2,7 milliós táborával így is kimagaslik a politikai mezőnyből – állapítja meg a közvélemény-kutató cég. Mint írják, az ellenzék tavasz óta számottevő módon nem erősödött, a pártnélküliek csoportja viszont érdemben bővült: 20-ról 30 százalékra.

A PÁRTNÉLKÜLIEK IGEN PASSZÍVAK

A Telex összefoglalója szerint ez azért sem könnyíti meg az ellenzék dolgát, mert a pártnélküliek csoportjára jellemző a közélet iránti érdektelenség – 54 százalékuk egyáltalán nem figyel a politika történéseire s további egynegyedük is csak minimális mértékben. Rendkívül passzívak is, csupán 9 százalékuk menne el biztosan szavazni. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Demokratikus Koalíció tudott érdemben erősödni: májusban 9, most 11 százalékos támogatottságot ért el a teljes választói körben.

ESETT A MOMENTUM ÉS A JOBBIK

A kimutatás szerint a sorban a Mi Hazánk következik, tavasszal 5 százalékot ért el, novemberben 6 százalékos. Mint tovább kiderült:

  • a Momentum és Jobbik fél éve 5 százalékon álltak, ezúttal 4 százalékosak,
  • május óta változatlan szinten, 4 százalékon található az MSZP,
  • az LMP-t és a Kétfarkú Kutyapártot tavasszal a választókorúak 2-2 százaléka támogatta, ebben a hónapban 3-3 százalék,
  • a Párbeszéd támogatóinak aránya fél éve és most is 1 százalék.

A Závecz felméréséből kitűnik, hogy az őszi hónapokban a fiatalok közül sokan távolodtak el a kormánypárttól: szeptemberben a harminc év alattiak 35 százaléka támogatta a Fideszt, most csupán 25 százaléka. „Az utóbbi két hónapban a vidéki városokban is veszteségek érték a Fideszt (35-ről 27 százalékra szűkült a támogatói kör), az alacsonyabb státuszúaknál csak minimális, 1-2 százalék volt az elvándorlás, a községekben pedig megállt a szavazótábor csökkenése” – írják. Az intézet viszont hangsúlyozza: bár csaknem mindegyik társadalmi rétegben meggyengült a kormánypárt, vezető pozíciója sehol nincs veszélyben.

A LAKOSSÁG 71 SZÁZALÉKA ÉRZÉKEL NEGATÍV FOLYAMATOKAT

A biztos részvételt ígérő, pártok között választók csoportjában viszont továbbra is toronymagasan vezet a Fidesz (50 százalékkal), míg a DK 17 százalékkal áll a második helyen. A Závecz szerint jelentősen romlott a közhangulat is tavasz óta: májusban az emberek 52 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek dolgok a hazánkban, szeptemberben jóval többen, 62 százalék, jelenleg pedig már a lakosság 71 százaléka érzékel negatív folyamatokat.

„Az egyes ellenzéki pártok támogatóinak 90-95 százaléka negatívan értékeli az ország jelenlegi helyzetét, ahogyan a pártnélküliek óriási többsége is kritikus – 86 százalékuk. A kormánypárti szavazók többsége – 61 százaléka – elégedett az országban zajló történésekkel” – írják, de hozzáteszik: szeptemberben még 72 százalékuk nyilatkozott pozitívan.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: purecybin
'Fel a tetejéhez' gomb