Közélet

Bekeményített a Belügyminisztérium: nyolc tanárt kirúgtak, és további 24 kap tájékoztatást arról, hogy milyen következményekkel jár a polgári engedetlenség

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a Belügyminisztérium az MTI Sajtószolgálatán keresztül.

A közlemény szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

A DIÁKOK TANULNI JÁRNAK AZ ISKOLÁBA, NEM PÉLDAMUTATÓ SZÁMUKRA A JOGSZERŰTLEN MAGATARTÁS

A közleményben az áll, hogy a Belügyminisztérium számos alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. „Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. A diákok – életkoruktól függetlenül – tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás” – olvasható a közleményben.

TOVÁBBI 24 PEDAGÓGUS KAP MAJD LEVELET

A belügyminisztériumi közleményben az áll, hogy a tárcához érkezett összesítés szerint 2022. november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása. Majd a közlemény így zárul: “a Belügyminisztérium leszögezi: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, így ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől.”

SZEGEDEN IS DEMONSTRÁLTAK MÁR TÖBBSZÖR IS

A Telex azt írja, hogy szeptemberben egyébként soha nem látott szolidaritási hullám indult el a pedagógustársadalomért, ami akkor lett még erősebb, amikor a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát kirúgták, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Azóta már többször volt országos sztrájk a fővárosban és Szegeden is, legutóbb november 18-án volt egységes munkabeszüntetés. A tanárok régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. A pedagógusok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták, mert ez olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő, mellyel a pedagógusok sztrájkja láthatatlan marad.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb