KözéletSmart Szeged

Megújul a Feszty-körkép otthona, szegedi cégek vesznek részt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rotundájának korszerűsítésében

Uniós támogatással korszerűsítik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rotundájának energetikai rendszerét, a Feszty-körképnek is helyet adó épület hűtését és fűtését a jövőben jelentős részben megújuló forrásból fedezik majd – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t. A kivitelezést a szegedi székhelyű HungaroSun Bt. végzi, a nyílászárókat a szintén szegedi SZ-PLAST Ablak Kft. gyártja és építi be.

Kodácz Csengele közölte, az egymilliárd forintos költségű beruházás a tervek szerint jövő őszre fejeződik be.

ARÁNYTALANUL MAGAS ENERGIAFELHASZNÁLÁSSAL MŰKÖDÖTT AZ ÉPÜLET – EDDIG…

A rotunda az 1980-as években készült el, azóta komolyabb felújítás a tetőfedés és a tetőrétegrendek 2010-ben történt cseréjén kívül nem történt az épületen. Az épület – méretéhez viszonyítva – aránytalanul magas energiafelhasználással működik, ami egyszerre jelent fokozott környezetterhelést és magas fenntartási költségeket. Ennek oka egyrészt a gépészeti berendezések eredetileg is alacsony, illetve időközben leromlott hatásfoka, másrészt az épület nem megfelelő hőszigetelése, az elavult nyílászárók, valamint a szigeteletlen homlokzat. A magas üzemeltetési költségekhez a többségében elavult fényforrások is hozzájárulnak.

KICSERÉLIK A NYÍLÁSZÁRÓKAT, KORSZERŰSÍTIK A HŰTÉSI-FŰTÉSI RENDSZERT

A fejlesztés részeként korszerűsítik az épület hűtési, fűtési, szellőztetési és használati melegvíz-rendszereit, az épület szigetelését, kicserélik az elavult nyílászárókat, valamint a világítási rendszert energiatakarékossá alakítják. Az épület fűtését és a hűtést a jövőben talajszonda mezővel kiegészített hőszivattyúk látják majd el. A tetőre napelemeket telepítenek, az új gépészeti berendezéseket modern épületfelügyeleti rendszer irányítja majd.

A beruházásnak köszönhetően a Rotunda energetikai besorolása EE-ről BB-re javul. A kivitelezést a szegedi székhelyű HungaroSun Bt. végzi, a nyílászárókat a szintén szegedi SZ-PLAST Ablak Kft. gyártja és építi be. A felújítás során az intézmény – a téli szünetet követően – látogatható, így az emlékpark és Feszty-körkép március 1-jétől várja látogatókat – közölte a marketingvezető.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb