Közélet

Januártól újra adót emelhet Szeged önkormányzata

2023. január elsejétől a kormány feloldja a 2021-ben, a koronavírus hatásainak enyhítése érdekében bevezetett adóemelési tilalmat, magyarán, a szegedi önkormányzatnak újra lehetősége adódik majd új adónemek bevezetésére vagy a régiek megemelésére.

ELŐSZÖR 2021-BEN TILTOTTA MEG A KORMÁNY, HOGY ADÓT EMELJENEK AZ ÖNKORMÁNYZATOK

Mint korábban írtuk, a kormány első ízben 2021. elején hirdette ki azt a döntését, amivel megtiltotta az önkormányzatoknak,

  • hogy megemeljék a helyi és a települési adókat,
  • új adót vezessenek be,
  • illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

Ezzel a kormány a járványhelyzetben nem éppen rózsás helyzetben lévő, gyakran a túlélésért és a munkaerő megtartásáért küzdő hazai (és szegedi) cégeknek kedvezett, viszont az önkormányzatok annyira nem csípték a döntést, Botka László is rendesen kiakadt rajta. A rendeletet 2021. november végén hosszabbították meg, a részleteket az alábbi cikkünkben találod:

JANUÁRTÓL SZABAD A PÁLYA, MASSZÍV EMELÉSEK JÖHETNEK

„A jelenlegi gazdasági helyzetben felmerült forrásigényekre tekintettel számíthatunk arra, hogy ezzel a jogszabályi lehetőséggel élni fognak az önkormányzatok 2023-ban. Az aktuális szabályozási rendszer és bírósági gyakorlat alapján azonban az adókivetési lehetőség nem korlátlan. Sor kerülhet például év közbeni adóbevezetésre is, azonban a változás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok terheit” – hangsúlyozta az Indexnek Kelemen Dániel, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogásza.

A helyi adókról szóló törvény kimondja, hogy az önkormányzatoknak az illetékességi területükön joguk van minden olyan települési adó bevezetésére, amelyet más törvény nem tilt.

A települési adó bármely adótárgyra megállapítható, feltéve, hogy arra nem terjed ki más törvényben szabályozott közteher hatálya. Ezenkívül a települési adónak nem lehet az alanya állam, önkormányzat, szervezet, valamint vállalkozó sem.

Hogy a szegedi önkormányzatnak mik a tervei, még nem nyilvános. Amint kiderül, terveznek-e emelést plusz az, hogy mekkora lesz annak mértéke, azonnal jövünk majd vele.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Belcampo Fernald scandal
'Fel a tetejéhez' gomb