Szegedi Arcok

BUÉK 2023: „vágjunk neki pozitívan és örömmel az új évnek” – Márton Anita, Barnák László és Dr. Rokszin Richárd újévi üzenetei

Szinte hihetetlen, de megint eltelt egy év, 2022 mintha csak tovasuhant volna minden szépségével és nehézségével együtt, teret adva egy új kezdetnek, új reményeknek és új lehetőségeknek. Ilyenkor elgondolkozunk múlton és jövőn, terveket szövögetünk, izgalommal tekintünk az előttünk álló év kihívásaira. Arról, milyen volt 2022 és vajon mit tartogat 2023, Márton Anitával, olimpiai bronzérmes, világbajnok ezüstérmes szegedi súlylökővel, Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatójával és Dr. Rokszin Richárddal, a 2021-ben az Év Covid-orvosának választott transzplantációs sebésszel beszélgettünk.   

MÁRTON ANITA SZÁMÁRA FELEMÁS EGY ÉV VOLT 2022

Márton Anita, olimpiai bronzérmes, világbajnok ezüstérmes szegedi súlylökő elmondta, 2022 igencsak felemás év volt, viszont a Covidos időszakot követően végre egy teljes szezont tudtak zárni az atlétikában. Anita azt is elárulta, a 2020-21-es éve még egy kicsit beárnyékolta ezt a szezont, hiszen akkor műtötték a térdét, ami sajnos nem olyan iramban javult, mint ahogy az várható lett volna. Így a sportolónak a fedett pályás szezont ki kellett hagynia. „Utána viszont jól alakult minden. Gyakorlatilag az első versenyeken sikerült elérnem az Európa-bajnoksághoz szükséges kijutási szintet” – mesélte a szegedi súlylökő, ahogy abba is beavatott bennünket, szépen haladt előre az edzésekkel, de ekkor egy újabb mélyponttal kellett megküzdenie. Anita ugyanis az Európa-bajnokság előtt közvetlenül pár nappal Covidos lett, így nem tudott részt venni a megmérettetésen. „Nagyon vártam a bajnokságot, úgy gondolom, hogy jó formában is voltam ebben az augusztusi időszakban, az edzések nagyon jól mentek. Úgy éreztem, akár érmet is szerezhettem volna a viadalon” – emlékezett vissza a sportoló.

ÉLSPORTOLÓKÉNT A 2023-AS ÉV LESZ AZ UTOLSÓ ANITA SZÁMÁRA

Anita számára a szeptember a visszatérésről szólt, hiszen, ahogy elárulta, sokat kivett belőle a betegség. Novemberben viszont új alapozásba kezdett, ami eddig remekül halad. Mint mondta a térde is rendben van, el tudja végezni azt a munkát, amit kell, teljes gőzerővel készül már 2023-ra. „Két fő versenyem lesz idén. Az egyik márciusban a törökországi fedett pályás Európa-bajnokság, a másik pedig, ami mindenkit lázban tart, s nemcsak atléta berkekben, az augusztusban megrendezésre kerülő világbajnokság Budapesten” – mesélte Anita, aki azt is elárulta, tervei szerint élsportolóként a 2023-as év lesz az utolsó számára. „Úgy gondolom, a budapesti világbajnokság szép lezárása lehet 22 éves pályafutásomnak. Nem titok az sem, hogy szeretnénk kistesót is kislányunk, Luca mellé. Érzem magamon fizikálisan is, hogy egyre több időt kell szánnom a regenerációra. Így közel 34 évesen elérkezettnek látom az időt, hogy abbahagyjam az élsportot. Úgy érzem, tudni kell, hogy mikor van a vége”. Anita a jövő miatt nem aggódik, tervei szerint élsportolói karrierjét követően továbbra is Szegeden fogja vezetni az atlétikai szakosztályt.

“MINDENKI LEGYEN POZITÍV ÉS CSAK ELŐRE!”

Anita, mint elmondta, 2022-őt is sportolással zárta. A Békéscsabai Atlétikai Club versenyzőjeként immár hagyomány számára, hogy az egyesület szervezésében a településen december 31-én megrendezett Szilveszteri Futógálán részt vegyen, majd este barátaival búcsúztassa az óévet, elsején pedig családi körben, töltött káposztával és chilis babbal köszöntsék az új esztendőt. A sportoló a Szeged365 Olvasóinak is üzent az új év alkalmából. „Mindenki legyen pozitív és csak előre” – szólt Márton Anita üzenete.

Fotó: Márton Anita

2022 – BEN NAGY ÖRÖM ÉRTE DR. ROKSZIN RICHÁRDOT, HISZEN MEGSZÜLETETT KISFIA

Dr. Rokszin Richárd, a 2021-ben az Év Covid-orvosának választott szegedi transzplantációs sebész számára is nehezen indult 2022, hiszen az év első két és fél hónapjában a Covid osztályon dolgozott, ugyanakkor hatalmas öröm is érte ebben az évben, februárban ugyanis megszületett kisfia. Szerencsére a járványhelyzet javulásával több lehetőség is adódott, ami korábban nem volt lehetséges, így az orvos és családja nyaralni is el tudott menni. Ahogy a sebész elárulta, hároméves kislánya, ekkor volt először tengerparton. Mint mondta, imádják Olaszországot, így idén is az lesz a család egyik úti célja.

AZ ORVOS 2023-BAN TERVEZI LETENNI AZ EURÓPAI TRANSZPLANTÁCIÓS SZAKVIZSGÁT

Tavasztól szakmailag is visszaállt minden a régi kerékvágásba, ugyanis a Covid után újra lehetett transzplantációs műtéteket végezni mind a betegek, mind az orvosok megkönnyebbülésére. Richárd feltett célja pedig, hogy 2023-ban szakmailag is továbbképzi magát: tervei szerint szeptemberben fogja letenni az európai transzplantációs szakvizsgát, melyre már tavaly elkezdte a felkészülést. Az orvos elmesélte, Magyarországon ahhoz, hogy transzplantáló sebész legyen valaki, nincs külön szakvizsga, általános sebészi szakvizsgával, ha valaki gyakorlott és kitanulja a műtéti technikákat, akkor operálhat. „Ez egy plusz. Mivel mi bent vagyunk az Eurotransplantban (szervátültetések ösztönzéséért és koordinálásáért felelős nemzetközi non-profit szervezet), ez azt jelenti, hogy az egész EU-ban egy elismert transzplantációs sebész leszek. A vizsgát követően akár operálhatnék Belgiumban is” – avatott be bennünket a részletekbe a sebész.

“UNALOMRA NEM NAGYON VAN IDŐM”

„Unalomra nem nagyon van időm, így megöregedni sem. A fiatalasszony és a kisgyerekek sem hagyják ezt” – mesélte nevetve az orvos, aki azt is elárulta, kislánya születése óta a szilveszteri programok is átalakultak, mert általában már kilenckor elnyomja őket az álom. A Konyhafőnök című gasztro reality-ből is ismert orvos, mint elárulta, az év utolsó napján is ínyenc fogásokkal kényeztette családját. „Finom indiai lencsét készítettem feketelencséből, egy kis virslivel, mellette pizzát sütöttem” – tudtuk meg a menüt Richárdtól, aki az előbbi receptjét is megosztotta velünk. (Ha kíváncsi vagy rá, ITT tudod megtekinteni.)

“MINDIG CSAK POZITÍVAN!”

S, hogy mit üzen Rokszin doktor 2023-ra a Szeged365 Olvasóinak? „Mindig csak pozitívan! A Covid előtt nem gondoltunk arra, hogy kitör egy ekkora világméretű járvány. Hát, lett Covid. Utána nem gondoltunk arra, hogy jöhet egy energiaválság, hogy ilyen drága lesz a megélhetés. A Covidra is azt mondtam, hogy egyszer elmúlik, s talán ez a jelenlegi válság is véget fog érni. Azt kívánom mindenkinek, hogy csak előre és fel a fejjel, pozitívan nézzünk a jövőbe és éljünk a mának” – zárta gondolatait a sebész.

2022-BEN AZ ÚJRATERVEZÉS, A SZEMLÉLETVÁLTÁS ÉS A RUGALMASSÁG, MINT FOGALMAK, A SZÍNHÁZ MINDENNAPJAINAK A RÉSZÉVÉ VÁLTAK

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója elmondta, 2022-ben az újratervezés, a szemléletváltás és rugalmasság, mint fogalmak, a mindennapjaik részévé váltak, miközben a színház működése, a program kialakítása, mind – mind azt igényelné, hogy előre lehessen tekinteni és terveket lehessen szőni. „Nagyon sok olyan körülmény volt, ami ezt megnehezítette, de mégis igyekszem úgy visszatekinteni erre az évre, ami nagyon komoly eredményeket is hozott, nagyon szép mutatószámokat a Szegedi Nemzeti Színház, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékok esetében is. Nagyon örülök annak, hogy a nézőink itt az év vége környékén rengeteg jegyet vásároltak, ezzel is támogatva munkánkat és érezzük azt a figyelmet és szeretetet, amelyet a szegedi színházlátogatók a színházuk irányába nyújtanak” – árulta el az igazgató. Hozzátette, számára nagyon jó érzés azt látni, hogy a társulat tagjai hogyan fejlődnek művészként, illetve hatalmas öröm az is, hogy a Szabadtéri Játékokon csaknem 65 ezer néző volt kíváncsi az idei programokra.

“A NEHÉZSÉGEK ELLENÉRE A SZÍNHÁZ EGY GAZDASÁGILAG, MŰVÉSZETILEG ÉS NÉZŐBÁZISÁT TEKINTVE EGY STABILAN MŰKÖDŐ INTÉZMÉNY TUDOTT MARADNI”

„Az is nagyon nagy öröm, hogy a színháznak semmiféle tartozása nincs, tehát gazdaságilag, művészetileg és nézőbázisát tekintve is egy stabilan működő intézmény tudtunk maradni, annak ellenére, hogy nagyon sok nehezítő tényező volt. Nyilván az is egy nehéz helyzet, hogy be kell zárni az épületeinket, viszont több szegedi partnerintézmény, vagy cég segít nekünk abban, hogy ebben a bezárt időszakban is külső helyszíneken tudjunk dolgozni, próbálni, munkát tudjunk adni a kollégáknak” – mondta el az igazgató. Például a 2023 márciusában bemutatásra kerülő Hegedűs a háztetőn című előadás próbáira, melyet Barnák László rendezőként is jegyez, a Pick klub épületében kerül sor. De nem csupán a produkciók, az alkotás izgalmait hozza el 2023 Barnák László számára. Mint mondta, a fenntartó önkormányzat kiírta a színházigazgatói pályázatot, amire szintén teljes erőbedobással készül.

2022 EMLÉKEZETES PILLANATOKBAN IS BŐVELKEDETT

2022 emlékezetes pillanatokban is bővelkedett. Az igazgató elárulta, számára „színházcsinálóként”, hiszen színészként és rendezőként is részt vesz a társulat életében, felejthetetlen az az érzés, amikor produkciókat hoz létre, amikor ezek bemutatásra kerülnek és a nézők tapsolnak, az a legnagyobb örömet jelenti számára. Ezek azok a pillanatok, amelyekért megéri csinálni. „Ilyen volt akár a Szabadság, szerelem!, a Traviata, vagy a Chicago bemutatója a Szegedi Szabadtéri Játékokon, ahol több ezer ember ült ott esténként és együtt lélegezve reagáltak az előadásokra, vagy akár az, amikor ott lehettem a színészek között, amikor Fekete Gizi 45 éves évfordulóját ünnepeltük a Kiszínházban. Felejthetetlen pillanat volt az is, hogy ott lehettem az 50. Padlás előadáson a kollégákkal. Mind szakmailag, mind emberileg ezek nagyon nagy örömök voltak és olyan erőt adó, feltöltő találkozások, amelyek átlendítik az embert a nehézségeken” – mesélte el az igazgató.

A BEZÁRÁST KÖVETŐEN TAVASSZAL IZGALMAS PRODUKCIÓKKAL VÁRJÁK A SZÍNHÁZSZERETŐ KÖZÖNSÉGET

Barnák László elárulta, az óévet is a Szegedi Nemzeti Színházban búcsúztatta, hiszen két produkcióval is készültek a színházszerető közönség számára: az Egy csók és más semmi, illetve A denevér dupla előadásaival zárták 2022-t, illetve ezek voltak a bezárás előtti utolsó előadások is egyben. Megtudtuk azt is, az újranyitást követően izgalmas produkciókkal vethetik bele magukat a művészetkedvelők a színházi életbe. Tavasszal a Hegedűs a háztetőn című musical-en kívül a Szegedi Kortárs Balett is két bemutatóval érkezik, valamint májusban lesz látható a Kakukkfészek és a Rokonok bemutatója. Ezt követően természetesen indul a Szegedi Szabadtéri Játékok legújabb évada is, melyre már most hatalmas az érdeklődés, mint az igazgató elárulta, már túl vannak 15 ezer megváltott jegyen is.

“A SOK NEHÉZSÉG ELLENÉRE POZITÍVAN ZÁRHATJUK AZ ÉVET”

„A sok nehézség ellenére mégis azt tudom mondani, hogy pozitívan zárhatjuk az évet, és úgy is szeretnék erre visszagondolni, hogy ezt a sok kihívást úgy sikerült megoldani a munkatársakkal együtt, hogy az pozitív irányba hasson. Abban bizakodom, hogy ezt a mostani kényszerű zárást, nem fogja több ilyen követni, de sajnos az elmúlt három év tapasztalataiból látható, hogy bármikor előfordulhat valamilyen veszélyhelyzet. Azt kívánom mindnyájunknak, hogy legyünk túl ezeken a veszélyhelyzeteken és újra örömmel és sikerrel tudjunk nekivágni a következő időszaknak” – mondta el Barnák László.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb