Kikapcs

A bezárások ellenére sem áll meg az élet a Szegedi Nemzeti Színházban, két sikerdarabjukból online előadás készül a téli időszakra

Január 1-től március 3-ig zárva lesz a Szegedi Nemzeti Színház, ahol egyáltalán nem tartanak majd előadásokat. Erre az energia árának növekedése, a takarékosság kényszeríti a színházat fenntartó várost, a téli szünettől százmilliós megtakarítást várnak. Barnák László főigazgató szerint mindent megtesznek azért, hogy a nézőkkel kapcsolatban maradjanak, és a színház mintegy háromszáz munkatársa se érezze elhagyottnak magát. Két sikerdarabjukból online előadás készül, és tervezik, hogy a szünet alatt a megszokott színpadokon kívül, máshol fognak fellépni – írja a Telex.

A gáz már most is drágább, az áram pedig januártól kerül majd nagyságrendekkel többe, mint eddig, ezért Szeged önkormányzata úgy döntött, hogy a kormány által is előírt 25 százalékos takarékosság érdekében a város kulturális intézményei, köztük a színház is, zárva lesznek 2023 első két hónapjában.

KILENCSZERES ÁRON KAPJÁK A GÁZT

A Nagyszínházat és a Kisszínházat külön-külön gázkazánnal fűtik – a két épület egymástól több száz méterre van. A portál szerint október óta a gáz ára a korábbinak a többszörösére emelkedett az önkormányzati intézmények számára, a színháznál ez kilencszeres árnövekedést jelent. Arra számítanak, januártól az előző ár hatszorosán kaphatnak majd villanyáramot. Ősztől már több takarékossági intézkedést is bevezettek a színházban:

  • alacsonyabb hőfokkal és naponta kevesebb órában fűtenek,
  • a hétfői napokon egyáltalán nem nyitnak ki,
  • előadások pedig szerdától vasárnapig vannak.

A Telex azt is írja, hogy a város önkormányzata létrehozott egy megtakarítási pénzalapot, és az intézményei számára belső pályázatot írt ki, amelyen a színház plusztámogatást kapott. Ennek és az eddigi takarékosságnak, és az októberi enyhe időnek köszönhető, hogy a színház 2022 végéig aktívan működhet.

A FŐIGAZGATÓ NEM ÖRÜL A SZÜNETNEK

“Igyekeznek kevesebb áramot is használni, a próbákon ezt már megoldották. Ám a színpadi világítás, a reflektorok igen sok energiát fogyasztanak, az előadásokhoz pedig a teljes fény kell” – válaszolta a Telex kérésére Barnák László főigazgató. Korábban pályáztak állami támogatásra a világítás korszerűsítésére, akkor nem nyertek, de újra megpróbálják majd. Barnák főigazgató a két hónap szünetnek természetesen nem tud örülni. A koronavírus-járvány idején is zárva volt a színház, de akkor legalább próbákra bejárhattak a színészek, a most következő téli szünet alatt azonban nem fűtik fel annyira az épületeket, hogy ott emberek tartózkodhatnának. Azt még vizsgálják, hány fokot kell megtartani ahhoz, hogy a berendezések ne menjenek tönkre a hidegtől. A Telex szerint ebből a helyzetből is megpróbálják a lehető legjobbat kihozni. A színház két sikerdarabja a közelmúltban a George Orwell regénye alapján készült 1984 és a Mária országa című előadás volt. Ezeket többkamerás felvételekkel rögzítették, az utómunkák folynak, így januárban e-színházi előadásban láthatják a nézők.

A SZÍNHÁZON KÍVÜL, MÁS HELYEKEN IS TARTANÁNAK ELŐADÁSOKAT

A portál szerint az élet nem állt meg a színházban. Decemberben új darabot mutattak be, amely a szegedi „boszorkányok” 1700-as évekbeli üldözéséről szól: „Élve megégetve – boszorkánytéboly” – címmel Lőrinczy Attila írt darabot a színház felkérésére. Közben keresik a lehetőségeit, hogy a téli szünetben a színházon kívüli más helyeken tartsanak majd esetenként előadásokat. A bérletes előadásokat pedig márciustól tartják meg. Barnák nem számít arra, hogy nyáron is játszani fognak, elég lesz néhány héttel meghosszabbítani az évadot. Mint kiderült, a színházak állami támogatása a teljesítmény alapján működik, most az energiahelyzet miatt csökkentették az államilag előírt előadások számát: Szegednek eddig 280 volt a kötelező, most 30 százalékkal kevesebb, azaz összesen 196 az egész évadban. A főigazgató azt mondta, várhatóan bőven az előírt felett teljesítenek majd, mert már idén az év végéig elérik a száz előadást, és a többire elég lesz három hónap jövőre.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb