Mindenmás

Az Alföldön már küzdeni kell az emberi kontroll alól kiszabadult kaktuszok ellen, térképre pakolták őket

A Kelemen András, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa és a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa által létrehozott Kaktuszok a természetben című Facebook-csoportban az emberi kontroll alól kiszabadult, és lakott területeken kívül található kaktuszok előfordulásokról gyűjtenek információkat. A cél az, hogy még inváziójuk kezdeti fázisában védekezhessenek ellenük, ezáltal megkímélve a jövő természetvédőit egy végeláthatatlan szélmalomharctól.

Az egyre terjedő, invazív kaktuszfajok veszélyeiről már korábban is írtunk. A coloradói fügekaktusz például nem őshonos, viszont rendkívül szívós növény, ezért veszélyes lehet a hazai növényvilágra. Ahogy a heverő medvetalpkaktusz is hasonló problémát jelent, az Alföldön már küzdeni kell ezek ellen.

76 HELY VAN MÁR, AHOL A KAKTUSZOK MEGTELEPEDTEK

Most a 24.hu vette észre, hogy a fent említett csoportban a napokban megjelent egy térkép, és Kelemen András új információkat osztott meg. Kiderült: az oldal elindítása előtt a hazai botanikai szakirodalomban csupán 5 adat jelent meg alkalmi vagy meghonosodott kaktuszállományokról. Most viszont “egy év alatt már ott tartunk, hogy 76 olyan helyszínt ismerünk, ahol a kaktuszok megtelepedtek a természetben. Ezen helyszínek közül 7 területen több faj is előfordul, így a természetben megjelent kaktuszpopulációk száma a jelenlegi ismereteink szerint minimum 89.”

A legtöbb állomány a Duna-Tisza közén van (pontosan 50 helyszín), de a Dunántúlon is sok előfordulást észleltek. Az Északi-Középhegységből, illetve az Alföld tiszántúli területeiről viszont csak nagyon kevés állomány ismert. Vannak olyan állományok is (a térképen fehérrel jelölve), amelyek pontos lokalitása, vagy az, hogy melyik faj(ok) fordul(nak) ott elő bizonytalan. A nemzeti parkok igazgatóságait már elkezdték tájékoztatni a helyszínekről, a folyamat tavasszal zárulhat le.

NÉHÁNY ÁLLOMÁNYT MÁR FELSZÁMOLTAK

A portál szerint néhány, a térképen jelzett állomány felszámolása egyébként már meg is történt (például: Szent György-hegy, kunadacsi Temető-domb, Nyírség), illetve több helyen voltak erre irányuló, olykor hatalmas munkaigényű törekvések, amelyek eddig még nem jártak teljes sikerrel – derül ki a bejegyzésből. További érdekességként a szakember elárulta: az idei év hozadéka az is, hogy bizonyítékot találtak a kaktuszok maggal való terjedésére a természetben. Három faj esetén, az Opuntia humifusa 3 állományában, illetve az O. macrorhiza és az O. phaeacantha 1-1 állományában találtak csíranövényeket. Az egyes fajoknak ennyi, a természetben megjelent populációjáról tudnak jelenleg:

  • Opuntia humifusa: 55 állomány.
  • Opuntia phaeacantha: 14 állomány.
  • Opuntia macrorhiza: 3 állomány.
  • Opuntia polyacantha: 2 állomány.
  • Cylindropuntia imbricata: 5 állomány.
  • Cylindropuntia kleiniae: 2 állomány.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb