BlogMindenmás

Csempészverda? Megunt családi autó? Hónapok óta árválkodik egy Skoda Octavia a szegedi téli kikötőben

Hónapok óta dekkol egy ezüstszínű Skoda Octavia kombi a hattyasi téli kikötőben, a járgányra Éva nevű olvasónk hívta fel a figyelmünket a Szeged365 Társalgó Facebook csoportunkban. A jelenség egyre gyakoribb Szegeden, a széthagyott autók egy része embercsempészekhez köthető, más részük egészen más úton kerül viszonylag elhagyatott helyekre vagy éppen bevásárlóközpontok garázsaiba.

Mivel a szebb napokat látott cseh kombin egy félig leszakadt rendszám is csüngött, rá tudtunk keresni az autó előéletére ügyfélkapun keresztül. Korábban az ilyesmi csakis fizetős formában működött, azonban pont egy éve a Belügyminisztérium (BM) egyesítette a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait és közzé tette azokat, a Jármű Szolgáltatási Platform alkalmazáson keresztül.

A rendszer szerint a kocsi

  • 1999-es évjáratú,
  • 394 ezer kilométer van benne,
  • forgalomból ideiglenesen kivont,
  • sőt, az utóbbi években többet volt forgalmon kívül, mint forgalomban, az alábbi diagramon fehérrel jelzik, amikor nem volt közúti használatra jogosult a Skoda:

Szintén érdekes adat, hogy a kocsinak eddig 10 gazdája volt. A járművön egyébként van műszaki, egészen 2024. áprilisáig.

SZEGED LENNE AZ ELHAGYOTT AUTÓK VÁROSA, HA NEM LENNE ÁSOTTHALOM…

Nem a cikkünkben szereplő Skoda az első, amit hátrahagy a tulajdonosa Szegeden, sőt, a szegedi bevásárlóközpontok parkolóházai egészen izgalmas csemegéket is tartogatnak, egyes kocsikról már egészen izgalmas városi legendák keringenek.

Gazdátlan autós Szeged365 cikkek, beltéri kiadásban:

…illetve ugyanezek, csak szabadtéri verzióban:

Rajtunk is túltesz a migráció által talán leginkább érintett Ásotthalom környéke, ahol a meseszép erdőket a több tonnányi szemét mellett az otthagyott roncsautók is elcsúfítják. Mint korábban írtuk, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi azokat az autókat, amelyeket a határ menti erdőkben hagynak ott az embercsempészek, és nagy eséllyel a lopott járművek visszakerülnek a tulajdonosokhoz.  

Az elhagyott autók mára egy új bűnözési hullámot indítottak el Ásotthalmon, erre szakosodott csoportok járják a környéket, hogy a mozdítható alkatrészeket kilopják ezekből az autókból a későbbi értékesítés reményében.

EZ TÖRTÉNIK A HÁTRAHAGYOTT AUTÓKKAL

Az autók sorsáról a rendőrség az ősszel azt nyilatkozta, hogy az elhagyott gépjárműveket a határrendészeti szolgálat állománya ellenőrzi, melynek során megvizsgálják, hogy a gépkocsi nem származik-e bűncselekményből, a hazai és a nemzetközi körözési rendszerekben nem szerepel-e. 

Ezt követően az alábbi verziók léphetnek életbe:

  • Jogsértés, vagy körözés megállapítása esetén az adott eljárás szabályai szerint teszik meg a szükséges intézkedéseket.
  • Az embercsempészés bűncselekmény elkövetésével összefüggő gépjárművet a rendőrség büntetőeljárás keretében lefoglalja.
  • Bűncselekménnyel nem érintett, közterületen őrizetlenül hagyott jármű esetén a rendőrség intézkedik a gépjármű körözési nyilvántartási rendszerben történő ellenőrzésére.
  • Amennyiben a jármű a körözési adattárban szerepel, a rendőrség a körözésben szereplő információk alapján a szükséges eljárást lefolytatja.
  • Az autó a vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot, forgalom- és közbiztonsági okokból a jármű elszállítható.
  • Az elszállítás, valamint a tulajdonos felkutatásával, értesítésével, illetve azonosítatlan tulajdonos esetén az értékesítéssel összefüggő közigazgatási eljárás lefolytatása a határrendészeti szerv feladata.

Kiemelték azt is, hogy amennyiben találunk egy ilyen elhagyott csempészautót, és abban az autó igazi tulajdonosára utaló jel, információ adat merül fel, úgy azt a rendőrségnek be kell jelenteni, a bizonyítékként felhasználható tárgyakat, iratokat pedig át kell adni a hatóságnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb