Közélet

Független Egészségügyi Szakszervezet: sztrájktárgyalást kezdeményeznek és tiltakozó akcióra készülnek az egészségügyi szakdolgozók

Sztrájktárgyalást kezdeményeznek és tiltakozó akcióra készülnek az egészségügyi szakdolgozók, mondta el a 24.hu – nak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke.

Az egészségügyi szakdolgozók csütörtöki szakmai egyeztetésén többek között szó esett a bérkérdésről is, mert egy év végi rendelet szerint nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést a szakdolgozók. Mint Bartok Zsófia kollégánk korábban megírta, a kormányhatározat szerint két lépcsőben emelik az egészségügyi szakdolgozók bérét, az első ütemben 2023. július 1-jével, második ütemben 2024. március 1-jével.

A FÜGGETLEN EGÉSZSÉGÜGYI SZAKSZERVEZET SZTRÁJKTÁRGYALÁST KEZDEMÉNYEZ A KORMÁNNYAL

A kétlépcsős béremelés üteme felháborodást váltott ki a szakdolgozók között, mert valójában az emelés éves szinten mindössze 10–12 százalékos, a jelenleg 20 százalék feletti inflációt sem kompenzáló növekedést jelent. Ezt bérfelzárkóztatásnak sem lehet nevezni, mondta el a 24.hu-nak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, aki hozzátette: sztrájktárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal. A törvény szerint sztrájktárgyalást a kormánnyal való megállapodás alapján lehet folytatni, és meg kell állapodni az elégséges szolgáltatásokban.

A TILTAKOZÁSNAK TÖBBFÉLE FORMÁJA LEHET

Azt is elmondta, akkor állnak bele bármilyen tiltakozó akcióba, ha ahhoz a FESZ tagjainak legalább 10 százaléka előzetes nyilatkozatban csatlakozik. A tiltakozásnak többféle formája lehet. Közös szimbólumok használata (jelvény, karszalag, ruha) vagy erősebb akciók: felmondások letétbe helyezése vagy az önként vállalt túlmunka felmondása. Az utóbbi két opcióra az előzetes felmérések szerint van hajlandóság a szakdolgozók között, sőt Soós Adrianna tud olyan szakdolgozóról, aki már fel is mondta az önként vállalt túlmunkát.

A MUNKAVÉGZÉS HELYÉNEK EGYOLDALÚ MEGHATÁROZÁSÁT IS KIFOGÁSOLJÁK A SZAKDOLGOZÓK

A bérrendezésen kívül a munkavégzés helyének egyoldalú meghatározását is kifogásolják a szakdolgozók. Ez a szabály lehetővé teszi, hogy ahol szakdolgozóhiány van, ott a megyén belül átrendeljék egy másik intézménybe a dolgozót. A járvány alatt is érvényben volt ez, de akkor az ápolók ezt megértették, most viszont nem, mert sok esetben rosszak az utazási feltételek, ráadásul azok, akiknek kisgyerekük van, nem tudják megoldani, hogy egyik napról a másikra egy másik városba kelljen dolgozniuk.

A MAGYAR ORVOSI KAMARA FEBRUÁR ELEJÉN RENDKÍVÜLI KÜLDÖTTGYŰLÉST TART

A megyén belüli kirendelhetőség az orvosok körében is nagy felzúdulást keltett. A Magyar Orvosi Kamara február elejére rendkívüli küldöttgyűlést hívott össze, hogy megvitassák, milyen formában tiltakozzanak ez ellen. Az orvosok körében is felmerült a felmondások letétbe helyezése, illetve az önkéntes túlmunka felmondása.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb