Kikapcs

Ilyenkor mutatják legpompásabb arcukat az SZTE Füvészkertjének orchideái – tematikus sétán mutatja be őket az intézmény

Ilyenkor, télen mutatják legpompásabb arcukat az SZTE Füvészkertjének orchideái. Ebből az alkalomból a gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A RENDKÍVÜL VÁLTOZATOS ORCHIDEÁK CSALÁDJÁBA 30 EZER TERMÉSZETES MÓDON KIALAKULT FAJ TARTOZIK

Az orchidea- vagy kosborfélék a növényvilág formai változatosságuk, speciális szaporodás-biológiájuk és életmódjuk miatt is különleges, legnagyobb fajszámú családja. Akár 30 ezer természetes módon kialakult faj is tartozhat a családba, emellett mintegy 150 ezer hibridfajta létezik. A kosborfélék a sivatagok és gleccserek kivételével szinte minden szárazföldi élőhelyen, valamennyi kontinensen előfordulnak. A Kárpát-medencében több mint ötven – kivétel nélkül talajlakó – faj őshonos.

AZ ÜVEGHÁZAKBAN NEVELT TRÓPUSI ORCHIDEÁK TÉLEN HOZZÁK LÁTVÁNYOS VIRÁGAIKAT

A mérsékelt égövön üvegházakban nevelt trópusi orchideák nagy része ősszel és télen hozza látványos és egzotikus virágait, az SZTE Füvészkertjében található orchideaház is ilyenkor mutatja legpompásabb arcát. A botanikuskert gyűjteménye mintegy félszáz nemzetség több mint 250 egyedét mutatja be, ezek között vannak botanikai fajok és hibridek is.

A CSÓNAKORCHIDEÁK MÁR BONTOGATJÁK SZIRMAIKAT

A Füvészkert legtöbb trópusi orchideája melegházi és fán lakó (epifita) életmódot folytat, de vannak köztük talajlakók is, mint a rendkívül egzotikus megjelenésű – nevüket virágjuk érdekes alakjáról kapó – papucsorchideák. A kert hidegebb körülményeket igénylő orchidea fajai közül a tél közepén a – Délkelet-Ázsiából származó, hosszan tartó virágai miatt népszerű – csónakorchideák kezdik bontogatni szirmaikat.

Mint írták, a tematikus szakvezetésen előzetes regisztrációt követően vehetnek részt az érdeklődők.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb