Közélet

A napokban érkezik a pedagógusok megemelt bére

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket, ám a 10 százalékos növekedés nem a munkabérrel kapcsolatban valósul meg, hanem a szakmai bérpótlék összege emelkedik ennyivel. A Belügyminisztérium korábban azt közölte: ha Magyarország megkapja az uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet, írta meg az Index.

A  2023. január 1-jén hatályba lépő rendelet szerint 10 százalékos növekedés valósul meg, de nem a munkabérrel kapcsolatban. A szakmai szervezetek azonban már többször is szót emeltek ez ellen a módszer ellen, mert a pedagógus-munkabérek számítási alapját jelenleg is a 2014-ben meghatározott 101 500 forint összegű vetítési alap határozza meg, emiatt pedig a fizetés elmaradt a mindenkori minimálbértől.

SZEGED IS KIVESZI A RÉSZÉT A TILTAKOZÓ AKCIÓKBÓL

A rendezetlen bérek és az oktatás helyzete miatt a két nagy pedagógus-szakszervezet 2022-ben összesen hét központi sztrájknapot hirdetett meg, de a tanárok emellett számos más akcióval, polgári engedetlenséggel, tüntetésekkel, demonstrációkkal adtak hangot a nemtetszésüknek. 2021 októberében a szakszervezetek sztrájkbizottságot hoztak létre, amin keresztül egy legalább 45 százalékos béremelést szeretnének kiharcolni. A tiltakozó akciókból Szeged is kivette a részét, a január 23-ai egyhetes országos sztrájkot követően január 31-én demonstráltak legutóbb három szegedi iskolában.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb