Közélet

Rendőrségi jelentés: 1953 bűncselekmény történt 2022-ben Szegeden, ez az elmúlt 13 év legjobb száma

Egy hét múlva, február 17-én jön 2023 első szegedi közgyűlése, amelyre készülve a Szegedi Rendőrkapitányság kiadta éves közbiztonsági jelentését. Mint a Szenti Szabolcs kapitányságvezető által szignózott dokumentum írja, 13 éves rekord dőlt meg, tavaly 11.4 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a Napfény Városában, de jobb a helyzet a személyi sérüléses balesetek terén is. Egyetlen dologban lett rosszabb a helyzet: a statisztikák szerint többet ütjük egymást mi, szegediek.

A főbb sarokszámok, a 2022-es évre vonatkozóan:

  • összesen 1953 bűncselekmény történt (legalább is, ennyiről tud a rendőrség), ez mint cikkünk bevezetőjében írtuk, 13 éves pozitív rekordot jelent,
  • közterületen 553 bűntett történt, ez szintén csökkenő tendenciát mutat, 2021-ben 659 volt ez a szám,
  • a 14 kiemelten kezelt bűncselekmény száma 1298-ról 1136-ra ment le, a lopások száma egy év alatt 691-ről 500-re, az autófeltöréseké 21-ről 14-re, a lakásbetöréseké 76-ról 32-re esett le.

JAVULT A KÖZBIZTONSÁG, DE TÖBBET BUNYÓZNAK A SZEGEDIEK

Két kategóriában romlott a helyzet, az egyik a csalások, a másik a súlyos testi sértések, az utóbbiak száma 34-ről 39-re nőtt. A kiemelten kezelt, de bűncselekményi körön kívüli esetek közül

  • a közokirat-hamisítás,
  • az ittas vezetés,
  • és a zaklatás a leginkább gyakori.

CSÖKKENT A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES BALESETEK SZÁMA

Mint a jelentés írja, tavaly az előző évi 192 helyett már csak 187 személyi sérüléses baleset történt, ezek közül 1 volt halálos, 62 súlyos, 124 pedig könnyű sérüléssel ért véget. 2021-ben az előbbi három szám így nézett ki: 3, 46, 143. Ittas sofőrök által okozott, személyi sérülést okozó balesetek miatt 10 esetben kellett intézkedni, ez egy évvel korábban még 13 volt.

BOTKA LÁSZLÓ SZERINT SZEGED AZ ORSZÁG LEGBIZTONSÁGOSABB VÁROSA

“Húsz éve a szegediek a közbiztonság hiányát tekintették az egyik legfontosabb problémának. A rendőrségi statisztikák ezt akkor alá is támasztották. Mára azonban Szeged a legbiztonságosabb város lett az országban” – írta a rendőrségi jelentésre reagálva Botka László, aki szerint a város, a rendőrség és a polgárőrség szoros együttműködése meghozta az eredményt, Szeged egy biztonságos, élhető, fejlődő város.

A dokumentumban egyébként a polgármesterünk által leírt “Szeged a legbiztonságosabb város lett az országban” kijelentés szó szerint nem szerepel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb