Közélet

“Csak a két legerősebb hétfői rengéssel mintegy 500 atombombának megfelelő energia szabadult fel” – átlépte a 30 ezret a halálos áldozatok száma Törökországban

A hétfői dél- és délkelet-törökországi földrengések halálos áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen átlépte a 30 ezret. A török katasztrófavédelem (AFAD) vasárnap közölte, hogy Törökországban a halottak száma elérte a 29 605-öt. Szíriában 3775 halottról tudni. A túlélők felkutatásában részt vesz a katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete (Heavy Urban Search And Rescue Team), mely tagjaként három szegedi tűzoltó is végzi a mentéseket Törökországban, név szerint Tátrai János, Maróthi Róbert és Süli Csaba. 


CSAK A KÉT LEGERŐSEBB HÉTFŐI RENGÉSSEL MINTEGY 500 ATOMBOMBÁNAK MEGFELELŐ ENERGIA SZABADULT FEL

Mint írták, az AFAD szerint csak a két legerősebb hétfői rengéssel mintegy 500 atombombának megfelelő energia szabadult fel. Az Anadolu török állami hírügynökség adatai alapján a szerencsétlenséget megelőzően 13,5 millióan éltek a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térségben.

FOLYAMATOSAK AZ UTÓRENGÉSEK

Mukics Dániel, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője tájékoztatása szerint a Hunor munkáját segíti a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök-statikus szakértője is, aki részt vesz a csapat felderítési tevékenységében. Feladatuk, hogy felmérjék és ellenőrizzék az épületek állékonyságát, illetve figyeljék a mentés során a vizsgált romok stabilitását. A térségben folyamatosak az utórengések, a hétfői földrengés óta 3100 volt. Az egyik 4,6-os erősségű földmozgás a szombati mentőakciótól két kilométerre történt – közölte a szóvivő.

A KÖRÜLMÉNYEK KATASZROFÁLISAK

A földrengés sok embert nagyon apró helyekre szorított be, ahol mínusz 7 fokos hidegben kellett a túlélőknek megvárniuk, míg a mentőcsapatok értük érkeznek, közben pedig naponta 4-5-6 különböző erősségű utórezgés következményeivel is számolni kellett – fejtette ki, utalva arra, hogy sajnos nem minden túlélőt lehetett ilyen körülmények között kijuttatni. A körülmények katasztrofálisak, nincs világítás, vízellátás, az emberek a sarkokon tüzet raknak, hogy melegedjenek és levest főznek, amiből a segítőket is megkínálják. A túlélők sátrakban és mára már üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, kevés a kialakított szálláshely, ahol biztonságosan túlélhetik a hideget – részletezte.

A MENTŐCSAPATOK TÖBBSÉGE ELHAGYTA TÖRÖKORSZÁGOT, DE A HUNOR MARAD

A magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége szombaton elhagyta Törökországot, a Hunor, melynek tagjai a három szegedi tűzoltó is, azonban nincs közöttük. “A Hunor itt marad és kitart, és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat” – fogalmazott az M1 helyszíni tudósítója. A magyar mentőcsapat tagjai szinte házról házra járnak, és túlélők után kutatnak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb