Közélet

Már 3100 utórengés volt Törökországban a hétfői földrengés óta, hazaérkezett a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata, a Hunor a szegedi tűzoltókkal még marad

Vasárnap reggel megérkezett a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata – a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport az egészségügyi szakemberekkel együtt összesen 18-an, 8 keresőkutyával Törökországból -, ahol 7 embert mentettek ki a romok alól a hétfői földrengést követően. A Hunor Mentőszervezet, köztük a három szegedi tűzoltóval – név szerint Tátrai Jánossal, Maróthi Róberttel és Süli Csabával –  még a helyszínen marad.

HÉT EMBERT SIKERÜLT KIMENTENIÜK A ROMOK ALÓL

Az Antakyában öt napon át dolgozó csapat 2 tonna felszereléssel együtt az Isztambulból jövő járattal érkezett. A csoportot a családtagok, a kollégák és a sajtó képviselői mellett a török nagykövetség képviselői fogadták virággal, tapssal, ennivalóval. Pavelcze László, a kutató-mentő csapat vezetője, a szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója elmondta, hogy hét embert sikerült kimenteniük a romok alól, akik közül kettőnek válságos volt az állapota; további 5-6 túlélőről jelzést adtak, az ő kiemelésüket más csapatok vették át.

A LEHETŐSÉGEIK ELFOGYTAK

Pavelcze László elmondta, a lehetőségeik elfogytak. Minimális esély a túlélők találására még maradt, hiszen lehetnek olyan épületek, amelyek úgy omlottak össze, hogy majdnem légmentesen lezártak részeket, így nem hűlt le ott teljesen a levegő. Amennyiben a betondózerekkel odafigyelve dolgoznak, nagy szerencsével előfordulhat még, hogy tudnak embereket menteni – fűzte hozzá. Kiemelte a “szimatukban nem becsapható”, “dolgukat tevő” kutyák kitartását és a csapat azon tagjainak a hősies munkáját, akik a legtöbbet véstek-fúrtak-faragtak, olykor az épületek 3-4-5 szintjét is áttörték, annak a törmelékét kitermelték, vasat és betont vágtak, hogy a romok közé szorul emberek közelébe jussanak.

A KÖRÜLMÉNYEK KATASZROFÁLISAK

A földrengés sok embert nagyon apró helyekre szorított be, ahol mínusz 7 fokos hidegben kellett a túlélőknek megvárniuk, míg a mentőcsapatok értük érkeznek, közben pedig naponta 4-5-6 különböző erősségű utórezgés következményeivel is számolni kellett – fejtette ki, utalva arra, hogy sajnos nem minden túlélőt lehetett ilyen körülmények között kijuttatni. A körülmények katasztrofálisak, nincs világítás, vízellátás, az emberek a sarkokon tüzet raknak, hogy melegedjenek és levest főznek, amiből a segítőket is megkínálják. A túlélők sátrakban és mára már üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, kevés a kialakított szálláshely, ahol biztonságosan túlélhetik a hideget – részletezte.

A MENTŐCSAPATOK TÖBBSÉGE ELHAGYTA TÖRÖKORSZÁGOT, DE A HUNOR MARAD

A magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége szombaton elhagyta Törökországot, a Hunor, melynek tagjai a három szegedi tűzoltó is, azonban nincs közöttük. “A Hunor itt marad és kitart, és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat” – fogalmazott az M1 helyszíni tudósítója. a magyar mentőcsapat tagjai szinte házról házra járnak, és túlélők után kutatnak.

MÁR NÉGY KUTYA DOLGOZIK A HUNOR MENTŐSZERVEZETTEL, FOLYAMATOSAK AZ UTÓRENGÉSEK

A Hunor mentőszervezet hatodik napja Antakyában tartózkodó egységéhez még két magyar keresőkutya és vezetőjük csatlakozott, így most már négy profi keresőkutyával kutathatnak váltásban túlélők után – közölte Mukics Dániel, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap. Mukics Dániel tájékoztatása szerint szintén a Hunor munkáját segíti a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök-statikus szakértője, aki részt vesz a csapat felderítési tevékenységében. Feladatuk, hogy felmérjék és ellenőrizzék az épületek állékonyságát, illetve figyeljék a mentés során a vizsgált romok stabilitását.

A térségben folyamatosak az utórengések, a hétfői földrengés óta 3100 volt. Az egyik 4,6-os erősségű földmozgás a szombati mentőakciótól két kilométerre történt – közölte a szóvivő.

LIONEL MESSI 3,5 MILLIÓ EURÓT ADOMÁNYOZOTT

Lionel Messi, a hétszeres aranylabdás argentin futballsztár 3,5 millió eurót (1,3 milliárd forint) adományozott a törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítésére – adta hírül a török média. Mint írták, a Paris Saint-Germain világbajnok labdarúgója, aki 2010 óta az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF jószolgálati nagykövete, hosszú ideje jelentős szerepet vállal humanitárius akciók közreműködőjeként is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: veganistische concealer
'Fel a tetejéhez' gomb