Közélet

Új tantárgy jöhet a szegedi általános iskolákban is

Újabb kötelező tantárgy érkezhet az iskolákba a közlekedésbiztonság érdekében – írja az Index. Mint kiderült, az Oktatási Hivatal együtt dolgozik a terven az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottságával. Az új tantárgy a közlekedési ismeretek lenne.

A koncepció kidolgozása már elkezdődött, és a tervek szerint a 2023/2024-es tanévben be is vezethetik, így hangsúlyosabban jelenhetnek majd meg a közlekedési ismeretek az iskolákban. 

LEHET, HOGY VIZSGÁT IS KELL TENNI KÖZLEKEDÉSI ISMERETEKBŐL

Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára szerint lehetséges, hogy a közlekedési ismeretekből vizsgát kell majd tenniük a diákoknak. A cél az, mondta, hogy egy gyerek ne azért biciklizhessen a főúton, mert már betöltötte a 12. életévét, és a KRESZ szerint megteheti, hanem azért, mert már képes és felkészült rá. Ehhez viszont meg kell tanítani a biztonságos gyalogos- és kerékpáros közlekedéshez szükséges szabályokra – vélekedett.

MÉG A KEZDETI SZAKASZBAN VAN

Az új képzéshez szakmai programot, kerettantervet és módszertani anyagokat is készít majd a Belügyminisztérium a tervek szerint – közölte a bpiautosok.hu közössége. Az is kiderült, hogy a koncepció kidolgozása még kezdeti szakaszban van, de az már biztos, hogy a tanulmányi előmenetelt nem befolyásolja majd, ha esetleg a diáknak közlekedési ismeretekből nem sikerül levizsgáznia, de a vezetői engedély megszerzését akadályozhatja az alapképzés hiánya. Berzai Zsolt kiemelte, egy-két éven belül látványos sikerekre még nem szabad számítani: „Öt-tíz év kell legalább ahhoz, hogy érződjön a közlekedésbiztonságon a maiaknál felkészültebb, biztonságtudatosabban közlekedő korosztályok jelenléte a közlekedésben.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb