Szegedi Arcok

Béka lett a Szamos utcai pillangóból – páros lábbal állt bele az MKKP szegedi szervezetébe Benedek Kata, művészettörténész

Békásodás történt a napokban Szegeden: a Szamos utcai pillangóból egy hatalmas kétéltű lett – írtuk meg a múlt héten, amikor az MKKP szegedi aktivistái nemes egyszerűséggel újragondolták Nádler István Műkő plasztikáját a tarjáni városrészen, és átfestették a műemléket. Erre reagált most a Trash of Köztér Instagram-oldal, amelynek szerkesztője Benedek Kata művészettörténész. A szakember szerint az MKKP szegedi sejtje ezzel feltűnő ostobaságról tett tanúbizonyságot – szúrta ki az RTL.

“Elhanyagolt állapotban, láthatóan »senki által nem szeretve és értékelve« álldogál szegény kis »Lepke« a Szamos utcai 10 emeletesek mögötti kicsi téren – írta a közterületi alkotásokat listázó Köztérkép egyik törzstagja korábban az alkotásról, amit az MKKP aktivistái szándékuk szerint zöld békává mázoltak át. Azt írták, „a szoborn@ciknak megnyugtatásképpen” azt üzenik, hogy „egy öt éve bontásra ítélt” műről van szó.

ABSZTRAKTFÓBIA A MAGYAR KULTÚRÁBAN

A Trash of Köztér Instagram-oldal, amelynek szerkesztője Benedek Kata művészettörténész, azt írta: tettével az MKKP szegedi sejtje feltűnő ostobaságról tett tanúbizonyságot, nem azért, mert ne lehetne egy szobrot újraértelmezni, de itt ezt ostobán tették, és „le(szobor)n@cizták” azokat, akik erre az ostobaságra rámutattak. A művészettörténész úgy véli, hogy az aktivisták dilettáns hozzáállásukkal „tökéletesen demonstrálták a magyar kultúra fősodrának reflektálatlan absztraktfóbiáját”.

MÁZOLÁS HELYETT JAVÍTÁS

“A panelkörnyezetre harmonizált, eredetileg virágágyba ékelt betonplasztika remekül hozza egy pillázó pillangó szárnyait. Az, hogy kikoptak a virágok, aligha a munka bűne” – áll a Trash of Köztér posztjában. Benedek Kata szerint az aktivisták ahelyett, hogy „zsigerileg lesz@rozzák”, megpróbálhatták volna értelmezni, amit látnak, és végezhettek volna javítást is, például újraültetve a térplasztika körüli virágágyást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb