Közélet

Megint meghosszabbítaná a kormány a háborús veszélyhelyzetet, most 180 nappal

Újabb 180 nappal hosszabbítaná meg a kormány az ukrajnai háború miatt bevezetett veszélyhelyzetet – derül ki egy társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezetből. A 24.hu emlékeztetett, hogy a kormány legutóbb tavaly november végén hosszabbította meg a különleges jogrendet, ami májusig van érvényben. Ezt tolnák ki még 180 nappal.

Akkor azt írták, hogy „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében” hozták meg ezt a döntést. Ez az indoklás most annyival egészült ki, hogy külön kiemelték a háború „menekültügyi, gazdasági és energetikai következményeit” is.

TAVALY MÁJUSBAN VEZETTÉK BE A HÁBORÚS VESZÉLYHELYZETET

A háborús veszélyhelyzetet a miniszterelnök még tavaly májusban jelentette be először. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy a járvány alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon. Ilyenkor a kormány a rendeleteivel akár a törvényektől is eltérhet, arra is lehetősége van, hogy a mindenkit megillető alapjogokat az általában elfogadhatónál erőteljesebben korlátozza vagy egyenesen felfüggessze.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb