Szegedi Arcok

Szegedi Hídivásár: kiakadtak a kézművesek, eddig 66-an jelezték, hogy az új felállásban nem hajlandóak részt venni az eseményen

Botka Lászlóhoz és a Szegedi Városkép és Piac Kft-hez fordultak azok a kézművesek, akik állandó résztvevőként voltak jelen a legendás Szegedi Hídivásáron, de az új felállásban – amely leegyszerűsítve arról szól, hogy az önkormányzat 23 év után úgy “einstandolta” a rendezvényt az alapító Mocselini Rudolféktól, hogy egy fillért sem fizetett érte, sőt, még csak nem is értesítette a szervezőket – nem hajlandóak részt venni az idei eseményen. Két nap alatt 66 – an csatlakoztak a petícióhoz, mi pedig változtatás nélkül közöljük levelüket, melyet a polgármesternek írtak.

NESZE NEKED, SZOLIDARITÁS: 23 ÉV UTÁN ÚGY VETTÉK EL A SZEGEDI HÍDIVÁSÁRT, HOGY ARRÓL KI SEM ÉRTESÍTETTÉK A SZEGEDI KISVÁLLALKOZÓT

Bár a témában írt előző két cikkünk rekord mennyiségű kattintást kapott, röviden leírjuk, mi történt múlt csütörtökön, hátha valaki lemaradt róla. 23 éves lesz idén a Szegedi Hídivásár, amelyet két év Covid-kényszerszünetet követően 21. alkalommal fognak megtartani a Szeged Napja Ünnepségsorozat részeként májusban. Az utóbbi programjait – köztük a Szegedi Borfesztivált, a Klauzál téri Gasztroudvart és a Dóm Téri Kavalkádot – az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Városkép és Piac Kft. szervezi, Mocselini Rudolf, a szóban forgó esemény alapítója pedig tőlük bérelte a területet az általa alapított kézműves kavalkádhoz. Egészen az idei évig, ugyanis a “szolidaritás” szót lassan minden mondatába beleépítő Botka Lászlóék csütörtökön nem túl szolidáris módon közölték, hogy elveszik tőle a szervezés jogát és odaadják a saját cégüknek.

Mindezt úgy, hogy nem szóltak neki, a pórul járt szegedi vállalkozó tőlünk tudta meg, hogy 23 év után kimarkolják a kezéből a Szegedi Hídivásárt, amelyet az ország (egyik) legnagyobb kézműves seregszemléjévé fejlesztett.

MÉG MINDIG NEM SZÓLTAK NEKI HIVATALOSAN, DE EGY ÜGYETLENKEDŐ LEJÁRATÓKAMPÁNYT MÁR SIKERÜLT ELINDÍTANI A PÓRUL JÁRT SZEGEDI ELLEN

Az önkormányzat a történteket követően cséphadaróként darálja a hivatalosan még mindig ki nem értesített Mocseliniről a lejárató cikkeket (néha egészen szürreálisan olvasói levélnek álcázva azokat), ezekben többek között arra hivatkoznak, hogy a szegedi kisvállalkozó késve fizetett és probléma volt a szemétszállítással. Az érvek között ott van az is, hogy a cége a Covid idején csődbe ment (ezzel a rendezvényszervező szegmensben nem volt egyedül), a 2022-es, egyébként telt házas eseményt már kénytelen volt egy másik Kft-vel megrendezni, melyben a fia az ügyvezető.

Erre a szervező úgy reagált, hogy jogilag pont azt használták ki Botkáék, hogy a cégváltással megszűnt a jogfolytonosság, így gyakorlatilag bíróságra sem tudja vinni az ügyet. A közismert szegedi úgy látja, hogy az indíték teljesen más jellegű, sokkal inkább személyes okok állnak a hátterében. Mint megkeresésünkre elmondta,

a polgármester akkor rágott be rá, amikor a legutolsó általa szervezett adventi vásáron nem járult hozzá, hogy Botka László politikustársai gyertyát gyújtsanak a Dóm téren.

Az ügyben a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében mindkét érintettet azonnal megkerestük, azonban cikkünk megjelenéséig csak a (volt) szervező volt hajlandó nyilatkozni, a Szegedi Városkép és Piac Kft-től csak egy tőmondatos választ kaptunk:

TÖBB MINT 60 KÉZMŰVES FOGOTT EDDIG ÖSSZE, BOJKOTTÁLHATJÁK A RENDEZVÉNYT

Hétfő késő este futott be szerkesztőségünkbe Morvai Tibor kézműves levele, melyet Botka László és a Szegedi Városkép és Piac Kft. mellett nekünk is elküldött. Mint írta, egy alulról jövő kezdeményezés formájában “elkezdték megtorpedózni” azt az eljárást, amit a Hídivásárral kapcsolatban a szegedi városvezetés elkövetett. Társaival arra kérték az érintetteket, hogy vizsgálják felül a döntésüket.

Egy folyamatosan bővülő csoport alakult, amelynek tagjai állandó résztvevőként voltak jelen a vásáron, de az új felállásban már nem hajlandók részt venni az idei eseményen. Két nap alatt több mint hatvan kézműves fejezte ki így a nemtetszését.

A kézművesek levelét változtatás nélkül közöljük az alábbiakban:

“Tisztelt Szervezők!

Az alábbi sorokat ötven állandó kiállító nevében írom.

Kijelentjük, hogy amennyiben nem a megszokott szervezés keretein belül kerül megrendezésre a Szegedi Hídivásár, úgy mi nem veszünk részt a rendezvényen.

Kérem, olvassák el figyelmesen a következő gondolatokat.

Kézművesként – talán mára egyedüliként – részt vettem az eddigi összes Hídivásáron. Végigkövethettem a vásár fejlődését, az első években tapasztalható néhány vásáros részvételétől a Belvárosi híd és a Híd utca teljes feltöltéséig. Ennélfogva engem ehhez a vásárhoz szoros szálak fűznek.

Az országos tapasztalatok íratják velem ezeket a sorokat. Azt figyelhettük meg több rendezvényen, hogy ahol a városvezetés nem tudott felülemelkedni a vélt vagy való sérelmein, és elvette a szervezés jogát az Ördögszekértől, ott óriási minőségbeli visszaesés következett.

Erre talán a legékesebb példa a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál. Mi láthattuk, hogy milyen minőséget képviselt az a vásár Rudiék előtt, azután sikerült egy nagyon színvonalas, nagy látogatottsággal bíró rendezvényt létrehozni és működtetni az Ördögszekér szervezésében. Amikor a városvezetés elvette a szervezés jogát és átadta más külsős szervezőnek, az a vásár folyamatos romlásához vezetett. Mára egy vegetáló, sem a kézművesek, sem a látogatók által nem preferált rendezvénnyé silányult.

Ellenpéldaként több vásárt is fel tudok sorolni. A legkiemelkedőbbek a Visegrádi Palotajátékok és a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál. Mindkét esetben súlyos adok-kapok ment a városvezetés és a szervezők között. A vasi megyeszékhelyen végül jogi segítség igénybevételével folytak a tárgyalások, és a városvezetés nagyon bölcsen visszavonult a képviselt álláspontjától. És az idő azt a döntést igazolta. Azóta is egy sikeresen működő, jól prosperáló rendezvény résztvevői lehetünk, a város teljes elégedettségével és támogatásával.

Mocselini Rudi volt a Hídivásár megálmodója és máig a szervezője. Azt gondolom, hogy erre a rendezvényre saját gyerekeként gondol. Önök helyzetükből adódóan csak a saját sérelmeiket és konfliktusaikat látják, ami egyfajta megközelítése a problémának.

A Szegedi Hídivásár az ország egyik legnagyobb és legnívósabb kézműves seregszemléjévé nőtte ki magát. Országos perspektívából nézve ez a rendezvény egy nagyon komoly értéket képvisel. Kézművesként a látogatók visszajelzései alapján azt tapasztalom, hogy erre a rendezvényre az ország számos pontjáról érkeznek vendégek. Döntő érv részükről a rendezvény látogatása mellett a szervezők által felsorakoztatott kézművesek jelenléte.

Mindnyájunk nevében mondhatom, hogy ezt az értéket, ami két évtized alatt kialakult és megérett, kockára tenni óriási felelősség. A ’22-es évben a már meglévő konfliktusokat félretéve a szegedi városvezetés nagyon bölcsen meghagyta a szervezés jogát az Ördögszekérnek.

Mi belülről megtapasztaltuk, és azt hiszem, ezt önök sem vitathatják, hogy minden idők legsikeresebb Hídivásárát tudhatjuk magunk mögött – mindezzel alátámasztva a fent említett eseteket.

E gondolatokat, kérem, jól fontolják meg. Azt a szellemiséget és értéket, amit ez a rendezvén képvisel, feláldozni aktuális sérelmek oltárán nagy hiba lenne.

Fent említett ötven kiállítótársammal együtt várjuk megtisztelő válaszukat.

Tisztelettel: Morvai Tibor kézműves”

A levélben 50 kézművesről van szó, de a csoport azóta (kedd, 06:54) már 66 főt számlál. Az ügyben Botka László még nem szólalt meg (a polgármester kommunikációja a történtek óta nagyjából annyi volt, hogy a közösségi média oldalán virágokat posztolgatott), amennyiben megteszi, természetesen azonnal írni fogunk róla.

A Mentsük meg a Hídivásárt nevű csoportot ITT találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb