Blog

Szegedi Hídivásár: itt a vége, Botkáék döntése fix, már elkezdte a szervezést az önkormányzat cége

Itt a vége, az önkormányzat hajthatatlan, a Szegedi Hídivásár megszervezését a saját cégére bízza az eseményt alapító és 23 éve egyengető Mocselini Rudolf helyett – derült ki a levélből, melyet Morvai Tibor kézműves (aki a “Mentsük meg a Hídivásárt!” csoportot és petíciót is létrehozta) az újdonsült szervező Szegedi Városkép és Piac Kft-től kapott. Mivel a pórul járt szegedi kisvállalkozó jelenlegi információink szerint nem kívánja jogi útra terelni az ügyet, a történet itt gyakorlatilag véget ért, azonban bennem még maradt pár kikívánkozó gondolat.

Szubjektív, szókimondó sorok következnek. Cikkünk egy blogposzt, oldschool nevén véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a Szeged365 szerkesztőségének véleményét, azonban a szerzőét (Kisházi Sándor) annál inkább.

“A DÖNTÉS VÉGLEGES”

Ha esetleg valaki nem lenne képben az elmúlt egy hét történéseivel, bemutatjuk az alábbi három, kronológiai sorrendbe tett cikkünk segítségével, mi történt.

Így kezdődött a sztori, pontosan egy hete:

A cikkünket követően Mocselini Rudolffal készítettünk Szeged365 interjút (a lehetőség természetesen a másik fél számára is adott volt, de nem volt hajlandó nyilatkozni):

Végül befutott egy petíció, amelyet a rendezvény alaposan kiakadó kézművesei intéztek Botka Lászlóékhoz:

A szomorkás történet pontosan egy héttel azt követően ért véget, hogy elkezdődött, a cikkünk bevezetőjében említett kézműves ugyanis azt kapta levélben az önkormányzati tulajdonban lévő, korábban a területet Mocselini Rudolféknak bérbe adó, most azonban már a Hídivásárt szervező Szegedi Városkép és Piac Kft-től, hogy

a döntés végleges.

A csütörtökön továbbküldött levél tartalmát nem osztjuk meg, mivel nem nekünk címezték, mindössze a legfontosabb sort screenshot-oltuk ki belőle. Konkrétan, ezt, itt:

Rácz Attila azt is közölte a vásárt bojkottáló kézművesek képviselőjével, hogy már nagyban megy a szervezés, jól haladnak vele, az ügyvezető arról számolt be, hogy eddig közel 100 kiállító jelentkezett be náluk.

MI LESZ VELED, HÍDIVÁSÁR? SEGÍTEK: SEMMI EXTRA, MEGY TOVÁBB, AZONBAN VALAMI MOST ELTÖRT

Hosszú évek óta ismerem mindkét félt, a Szegedi Hídivásárt alapító Mocselini Rudolfot és a szóban forgó önkormányzati cég csapatát is. Az előbbivel rengeteget kooperáltunk az évek során, az utóbbihoz meg annál is több közünk volt, éveken át a mi cégünk volt a Szegedi Városkép és Piac Kft. (így aztán a Mars téri piac, a Szegedi Borfesztivál és persze a Szeged Napja Ünnepségsorozat) kommunikációs ügynöksége, a saját brancsunkon belül pedig pont én voltam az, aki az említett rendezvénysorozat marketingstratégiáját évről évre összeállította(m). Összességében mindkét társaságról pozitív véleményem van emberileg-szakmailag, így aztán két dologban biztos vagyok:

Nem arról van szó, hogy az eddigi szervező hülye lett volna és ezért most oda kell adni valakinek, aki végre okos lesz (persze a városházi narratíva ezt próbálta meg bemagyarázni, de szerintem a szegediek sokkal okosabbak annál, hogy ezt benyalják egy 23 éve sikersztoriként működő rendezvény esetében). Sőt, arról sem, hogy az eddigi szervező penge volt, de a csúnya politika odaadta valami hülye havernak.

Az van, hogy a Mocselini Rudolf féle Ördögszekér (meg annak utódja) és a Szegedi Városkép és Piac Kft. is profin, színvonalasan tud rendezvényt szervezni. Ha valaki az ellenkezőjét állítja, az vagy nem nincs képben, vagy hazudik, vagy nem járt még az említett fesztiválok, vásárok valamelyikén. Aki úgy össze tud kalapálni egy eseményt, mint Rudi a 21 szezonon át általa szervezett Szegedi Hídivásárt, vagy a Városkép a 27 (na jó, a Covid-szünettel együtt 29) éve futó Szegedi Borfesztivált, azzal szakmailag nem lehet nagy gond.

FURCSA JUTALOM, 23 ÉV MUNKÁJÁÉRT

A probléma szerintem – a fentiekből eredően – nem a Szegedi Hídivásár jövőjével van, biztos vagyok benne, hogy meg lesz tartva, meg persze előbb-utóbb a kézművesek is bőven össze fognak rá szaladni.

Az ügy igazi drámája teljesen máshol keresendő.

Konkrétan ott, hogy a jelek szerint

  • hiába volt 23 év munkája,
  • a cikkünkben szereplő szegedi hiába tette színesebbé, izgalmasabbá, vonzóbbá a várost, ahol született,
  • hiába hozott létre olyasmit, amely turisztikai kraftot, rengeteg lekötött vendégéjszakát és ezekből adódóan masszív idegenforgalmi adóbevételt hozott Szegednek és persze a szóban forgó önkormányzatnak,

az van, ha nem fekszel jól (és esetleg a a tápcsatornád felvevő részét túl gyakran mered kinyitni) vagy útban vagy, Pro Urbe díj helyett egy szép napon azt kaphatod “munkád elismeréséül”, hogy az egészet úgy ahogy van, egy “köszi Rudi” vállveregetés nélkül veszik el tőled.

Volt rendezvényed, nincs rendezvényed. Hogy miért? Mert azt mondtuk, hogy ezentúl a miénk és kuss.

TÁRGYALÓASZTALHOZ ÜLTETNI? HAGYD MÁR, HAVER, ÍROGASSUNK RÓLA LEJÁRATÓ CIKKEKET, KÖZBEN MEG SEMMIZZÜK KI

Tegyük fel, hogy valamilyen oknál fogva rettenetesen kell a Szegedi Hídivásár a városvezetésnek. Például azért, mert jövőre jönnek az önkormányzati választások, mozgolódik a Fidesz-KDNP meg ugye házon belül az örök időzített DK-bomba Binszki, sőt, a Botka-ellenség Feri már Szegedre merészkedik pártgyűlést tartani, így aztán sokkal biztonságosabb egy ekkora rendezvényt saját kézben tudni, mint egy jobboldali gondolkodású fickónál hagyni. Vagy azért, mert a Hídivásár-einstandot követően csakis az önkormányzat valamelyik erre szakosodott cége (Szegedi Városkép és Piac Kft., Szegedi Média és Rendezvényközpont Kft.) és a polgármester belső körébe tartozó emberek, vállalkozások szerveznek Szeged belvárosában fesztiválokat, senki más, magyarán, egy kézben van a város rendezvényélete.

Szóval, van egy jó kis (elméleti) indítékunk, most játsszunk el a gondolattal, hogyan nézne ki a deal egy normális, korrekt világban és nézzük meg, mi történt a valóságban.

(A.) HOGYAN MŰKÖDNE EZ TISZTESSÉGES ESETBEN?

Leültetik a szóban forgó vállalkozót, elmondják neki, hogy vételi szándék van, aztán ha vele szemben az eladási szándék is létezik, megegyeznek vele: az önkormányzat fizet (normál körülmények között két szezon nettó árbevétele szokott lenni a reális vételár, amely jelen esetben jópár tízmillió forint lenne), megkötik a szerződést, a szervező boldogan ellovagol a naplementébe, a politikus bácsi pedig behúzhatja a strigulát, hogy ez is megvan, mehet a haveroknak.

(B.) HOGYAN MŰKÖDIK EZ KEVÉSBÉ TISZTESSÉGES KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT?

Leültetik a szóban forgó vállalkozót, elmondják neki, hogy sorry, vagy eladod vagy ott teszünk keresztbe, ahol tudunk, tönkreteszünk satöbbi, úgyhogy az van kishaver, hogy most elpasszolod nekünk. Akár volt eladási szándék, akár nem, az lesz, amit a nagyfiúk mondanak, nincs mese. Pénzt is kap az illető, de azért így már nem az igazi a deal.

(C.) …ÉS HOGYAN MŰKÖDÖTT MINDEZ A SZEGEDI VÁROSHÁZÁN?

Nem fizettek egy fillért sem, le sem ültették, sőt, igazából (és most jön a szürreál rész) hivatalosan a mai napig nem közölték vele, hogy itt a game over. Úgy vették el tőle 23 éve munkáját, hogy egy árva levelet, telefont, galambra madzagolt cetlit sem küldtek neki. Sőt, tovább fokozták az ultimate prosztóság kategóriát:

elkezdtek róla lejárató cikkeket írogatni, a végén már egészen röhejes módon olvasói levélnek álcázva.

Ennél a pontnál sírtam a röhögéstől, az állítólagos, a polgármester köreinek narratíváját kontrol cé kontrol vé leíró “olvasó” még a Szeged365-öt is megemlítette a “levélben”, sőt, kettőnket (Kiss Balázs kollégát és jómagamat) név szerint is elkezdett pocskondiázni. Visszatérve a lejárató kampányhoz, a városházi felületen többször leírták, hogy Mocselini nem fizetett időben, csődbe ment, meg a színvonal sem volt rendben. Ha már gazdasági témát érintünk: személy szerint pontosan tudom, mekkora krach volt a fesztiválszervező társadalomnak a Covid (rengeteg Széchenyi téri rendezvényt szerveztünk az utóbbi 10 évben), szerintem ilyen esetben – amikor egy, a város életében meghatározó eseményt évtizedekig építő KKV önhibáján kívül bajba kerül – nem az lenne a dolga egy kicsit is “szolidáris” városvezetésnek, hogy a földön fekvőbe rúg még kettőt, hanem talán segíthetne neki. Lett volna miből, az egyik, a polgármester legszűkebb köreihez tartozó rendezvényszervező pont nemrég nyert 339 millió forintot az egyik önkormányzati cégen keresztül. Annak kapcsán, hogy Mocselini mindezekről mit gondol, egy szó sem esett, meg sem kérdezték az ügyben, nesze neked kiegyensúlyozott tájékoztatás vagy bármi, amit egy kicsit is újságírásnak lehet(ne) nevezni.

Mivel a szóban forgó kisvállalkozó cége a Covid után tönkrement, a tavalyi, egyébként telt házasra sikerült 21. alkalmat már egy másik céggel szervezte meg, így aztán nem volt meg a jogfolytonosság, amit a városvezetés villámgyorsan ki is használt: maga a vállalkozó mondta el a vele készített interjúnkban, hogy nem lenne esélye a bíróságon, valószínűleg nem fogja jogi útra terelni a dolgot.

Leegyszerűsítve a történteket:

  • elvették a 23 éve Mocselini által szervezett rendezvényt,
  • erről nem értesítették,
  • egy árva vasat sem kapott érte,
  • de még egy “köszi Rudi” vállveregetést sem,
  • de azért megpróbálták besározni, leégetni, lejáratni.

Bravo.

A NAP, AMIKOR ARCON CSAPTÁK AZOKAT, AKIK AZT HITTÉK, SZEGEDEN VAN A BALOLDAL ROBIN HOODJA

Az egészen döbbenetes a dologban, hogy az eset pont abban a városban történt meg, amelynek polgármestere az elmúlt 20 évben kínosan ügyelt arra, hogy minden beszédében minimum 3 alkalommal szerepeljen a “szolidáris” kifejezés. Ott, ahol Botka László úgy nyeri sorban az önkormányzati választásokat, hogy eljátssza a magyar baloldal utolsó bástyáját, a szegényember Robin Hoodját, a nép egyszerű, becsületes gyermekét, látványosan protestálva a NER autokratikus jellege ellen, egészen a szóban forgó esetig tökéletesen eljátszva a szuperszolidáris polgármester szerepét.

Az van, hogy a Szegedi Hídivásár kapcsán történtek tökéletesen reprodukálták azt, amiről Botka akkor beszél, amikor a NER legsötétebb oldalát emlegeti.

Megmutatta, hogy autokratikus jellegben, agresszivitásban semmiben sem különbözik a szegedi városvezetés, mint az a rendszer, amellyel az év 365 napján ijesztgetik a szavazóikat. Csak mifelénk ugye, még a gazdasági eredmények is el-elmaradoznak.

PÁRHUZAMOS DIMENZIÓK, MINT A STRANGER THINGSBEN: BOTKA LÁSZLÓ A MAGNÓLIÁKRÓL POSZTOLT ÉS KOLBÁSZT TÖLTÖTT, MIKÖZBEN A PISZKOS MUNKÁT ELVÉGEZTÉK A TÖBBIEK

A piszkos munkát természetesen megint más vitte el, gondosan ügyelve arra, hogy a headliner keze csillogóan tiszta maradjon. Az év végi intézmény-bezárásokat Kovács Tamás alpolgármesternek kellett bejelentenie, az óvoda-bezárásoknál Binszki József került a fókuszba, ezúttal pedig az illetékes önkormányzati cég ügyvezetője, Rácz Attila volt a rossz hír vivője. Botka László meg sem mukkant az ügyben, nem piszkolta be a kezét, helyette lelkesen posztolgatott a Széchenyi téri magnóliákról meg bedobta, hogy kimegy ingyen kolbászt osztogatni a Dóm térre.

Ami történt, úgy szégyenletes, ahogy van.

Szegediekhez méltatlan.

Egy valami azonban biztos: a regnáló politikai elit felkészült a soron következő választásra, a terep megtisztítva, nem kívánatos arcok kipaterolva, pénz a zsebben, lehet menni vigyorogva kolbászt töltögetni és virágot osztogatni.

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged365 – szegedi, független, igazi

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb