Közélet

Semjén Zsolt beterjesztette a javaslatot: 180 nappal hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet Magyarországon

A kormány újabb 180 nappal meghosszabbítaná az orosz–ukrán háború miatti veszélyhelyzetet. A rendeleti kormányzást jelentő törvény május végéig van érvényben, ezt hosszabbítaná meg a kabinet. Amennyiben a parlament elfogadja a beterjesztést, úgy gyakorlatilag 2023-ban egész évben lehetőség lesz a rendeleti kormányzásra – írja az Index.

Szerda éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beterjesztette azon javaslatát, amely 180 nappal meghosszabbítaná az orosz–ukrán háború miatti veszélyhelyzetet. A vészhelyzetre vonatkozó jogszabályt legutóbb november 1-jén hosszabbították meg, akkor még csak 30 napra. Ám ezzel egy időben elfogadták azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a vészhelyzetet egymás után többször meghosszabbíthassák, alkalmanként maximum 180 nappal.

MÉG MINDIG ZAJLIK A HÁBORŐ A SZOMSZÉDBAN

Az Országgyűlés honlapján található törvényjavaslat szerint a meghosszabbításra azért van szükség, mert a Magyarország szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét – olvasható a törvényjavaslatban.

A KORMÁNY A VESZÉLYHELYZET 180 NAPPAL TÖRTÉNŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA TESZ JAVASLATOT

Annak biztosítása érdekében tehát, hogy „minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit”, a kormány a veszélyhelyzetet 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot.

A háborús vészhelyzeti rendelkezés először tavaly május végén lépett életbe. Orbán Viktor akkor ezt azzal indokolta, hogy „a járvány alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb