Kikapcs

Szegedre jön a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, május 25-én különleges élményben lehet részünk a dómban

Idén május 20. és 28. között kerül megrendezésre a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, mely ezúttal is fantasztikus programsorozatot ajánl a zenekedvelő közönség számára. 2023-ban több mint 10 városban kínál lehetőséget a Filharmónia Magyarország arra, hogy közelebb kerüljünk az egyházi zenéhez. A fesztivál mindig egy különleges oldalát mutatja meg ennek a műfajnak, 2023-ban a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba. 

Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám 2022-re megérett koprodukciója sok éves közös zenei barátságra tekint vissza. Fellépésük május 25-én 19:30-kor a Szegedi Dómban kerül megrendezésre, a jegyeket IDE KATTINTVA találod az eseményre.

A con spirito szó szerinti jelentése, „lélekkel”. Ez egyrészt jelöli azt a részt egy zenei műben, ami „lelkesedéssel adandó elő”, másrészt utal a Szentlélek kiáradására, amit pünkösdkor ünnepel a keresztény egyház

– tudjuk meg Szamosi Szabolcstól, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójától.

Nem véletlen tehát, hogy a Filharmónia egyházzenei fesztiválja ezt a nevet viseli, hiszen tökéletesen írja le a zenében és a vallásban egyaránt megjelenő lélek fogalmát és annak fontosságát. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz, ezért programsorozatunkban 2023-ban a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba. 

SEBESTYÉN MÁRTA, ERIK RYDVALL ÉS AZ ANIMA MUSICAE IS A FELLÉPŐK KÖZT VAN

Ennek szellemében olyan híres magyar és külföldi, népzenéhez kötődő fellépők lesznek majd láthatók és hallhatók a fesztiválon, mint

  • Sebestyén Márta,
  • Szokolay Dongó Balázs,
  • Bodrogi Éva,
  • Berecz András,
  • Erik Rydvall,
  • Gunnar Idenstam,
  • a Nemzeti Énekkar,
  • az Anima Musicae Kamarazenekar,
  • vagy a Schola Gregoriana Bratislavensis.

Kecskeméten Gunnar Idenstam és Erik Rydvall a skandináv szakrális népzenék izgalmas világába kalauzolják a hallgatóságot május 24-én az orgona és a nyckelharpa segítségével, mely egy tradicionális svéd népi hangszer, hazánkban igazi kuriózumnak számít. Vendégelőadóként lép fel a svéd duóval Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész.

SEBESTYÉN MÁRTA A SZEGEDI DÓM ZENEI VEZETŐJÉVEL KÖZÖS PRODUKCIÓRA KÉSZÜL

A művésznő hallható lesz még Szamosi Szabolcs orgonaművésszel – aki a Filharmónia Magyarország ügyvezetője, egyben a Szegedi Fogadalmi Templom zenei igazgatója is – közös produkciójában Komárnoban május 25-én, valamint Balatonbogláron május 26-án. Fellépéseit május 22-én Budapesten a Hegyvidéki Kulturális Szalonban egy izgalmas beszélgetés előzi meg.

A műsorvezető vele és édesanyjával, Sebestyénné Farkas Ilonával, vagy ahogy sokan hívják: „Mona nénivel” többek között azt fejtegeti majd, hogy vajon milyen hasonlóságok és különbségek, kapcsolódások és ellentétek találhatóak az egymás mellett élő két műfaj: az egyházi zene és a népzene között. Míg a vallásos tartalmak az egyikben, a hétköznapi élet örömei és bánatai a másikban jelentek meg, hatottak is egymásra és segítették is egymás továbbélését.

Mesélnek majd e zenei csodákról, amelyet Sebestyén Márta énekhangjában, sajátos egyéni stílusa is őriz.

A Schola Gregoriana Bratislavensis tolmácsolásában gregorián énekek csendülnek fel a Graduale Triplexből és Graduale Novumból. A műsort Berecz András ének- és mesemondó „Evezők csillaga” c. műsora teszi teljessé, melyben népi egyházi énekeket, archaikus népi imádságokat, zsoltárokat énekel. Műsora a Megváltás útját követi a betlehemi jászoltól, kereszthalálon át a Feltámadásig. Énekeit rövid, talányos, vidám mesékkel tarkítja.

Kedves kutatási területe a szentség és a humor érintkezési területe: hol nem oltják ki egymást, végső soron – milyen is a köztünk lakó Teremtő mosolya?

MÁJUS 25-ÉN JÖNNEK SZEGEDRE

Fellépéseik május 20-án Sopronban, május 21-én pedig Győrben kerülnek megrendezésre. Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám 2022-re megérett koprodukciója sok éves közös zenei barátságra tekint vissza. Fohász című új, közös projektjük Szokolay Dongó Balázs legújabb kompozícióit veszi alapul, melyben magyar népénekek, középkori egyházi melódiák és saját dallamok kerülnek fókuszba. A duda folyamatos hangja, a furulyák fasípjai, játékuk díszes hajlékonysága a zongora hangjainak fürdőjében az ének misztériumával karöltve, a brácsa rusztikus hangszínével feldíszítve: ez az igazi fohász, mely betölt Földet és Eget, szívet és teret.

Ez a különleges program május 24-én a Pécsi Bazilikában és május 25-én Szegedi Dómban lesz hallható a közönség számára.

Békéscsabán május 23-án többek között a Nemzeti Énekkar és az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában élvezheti a nagyérdemű a Misatango néven híressé vált művet, amit több mint 15 évvel ezelőtt írt Martin Palmerí argentin zeneszerző.

A mű érdekessége, hogy az egész világot bejárta, a mai napig egyre több helyen adják elő, izgalmas hangzása már a Vatikán falain belül is sikert aratott. A Szent Efrén férfikar és a Muzsikás együttes is fellép a különleges helyszíneken rendezett, egyházzenéhez kapcsolódó népzenei programsorozatban.  

Korábbi cikkeink a témában:

A jegyeket IDE KATTINTVA találod a szegedi eseményre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb