Közélet

“Isten áldja uralkodásodat” – Orbán Viktor is gratulált III. Károlynak megkoronázása alkalmából

Megkoronázták szombaton III. Károly királyt, az Egyesült Királyság és 14 további nemzetközösségi ország uralkodóját. Az ünnepélyes alkalomból Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált közösségi oldalán a brit uralkodónak.

“Isten áldja uralkodásodat” – írta szombaton Facebook oldalán Orbán Viktor, miután III. Károlyt Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága megkoronázta Szent Eduárd koronájával a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

KAMILLÁT IS MEGKORONÁZTÁK

A szombati ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázták, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg. Kamillát, az uralkodó második feleségét Mária királynő koronájával koronázta meg Welby érsek. Ez a korona 1911-ben készült V. György király felesége, Mária királynő számára. V. György és Mária gyermeke volt a jelenlegi uralkodó nagyapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király, aki II. Erzsébet királynő, III. Károly néhai édesanyja követett a trónon.

NOVÁK KATALIN AZ ELSŐ, AKI MAGYAR ÁLLAMFŐKÉNT RÉSZT VETT BRIT URALKODÓ KORONÁZÁSÁN

II. Erzsébet tavaly szeptemberben, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében hunyt el, és halálának pillanata óta Károly a brit uralkodó. III. Károly, aki novemberben tölti be 75. életévét, az angol-brit monarchia történetében a legidősebb uralkodó, akit megkoronáztak. Novák Katalin személyében hivatalban lévő magyar államfő most először vett részt brit uralkodó koronázásán.

Forrás: Orbán Viktor FB oldala/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb