Közélet

A PICK inspirálta, egyedi tárlat nyílt a fővárosban – generációk szalámis emlékeit keltették életre a MOME tervezőgrafikusai

A több mint 150 éves múltra visszatekintő PICK és a generációk ízemlékeit meghatározó szalámis élmények inspirálták azokat a grafikusokat, akiknek alkotásokból kiállítás nyílt Buda kulturális főutcájában, a Bartók Béla úton, a BBBKultPont Galéria és Közösségi Térben. A különleges tárlaton a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) korábbi és jelenlegi hallgatói mutatják be többek között azokat a műveket, amelyek szalámihoz kapcsolódó ízemlék-történeteiket keltik életre. A kortárs tervezőgrafikusok és az ízművészek közös pályázata során megszületett alkotásokat szakmai zsűri értékelte és díjazta.

Az ízek és a design mestereinek közös törekvése, hogy olyan maradandó alkotásokat hozzanak létre, amelyek generációkon át képesek megmaradni az emberek emlékezetében, és az együtt átélt élményekre alapozva segítik a közösségek megerősítését is. Többek között ez adta az ötletet a tehetséges grafikusok felkérésére, akik által nem megszokott módon tudnak felelevenedni ezek az emlékek. Márciusban ilyen egyedi alkotások debütáltak a PICK szalámik mellé csomagolt vászontáskákon, majd útnak indult a legnagyobb magyar húsipari márka és a MOME közös művészeti kollaborációja – közölte szerkesztőségünkkel a szegedi szalámigyár.

EMLÉKEK ÉS ÉLMÉNYEK A KÉPEKEN

„A PICK mindig is fontosnak tartotta, hogy a több mint 150 éves hagyományaira építve lépést tartson a korral, folyamatosan új fejlődési irányokat kijelölve az értékteremtésben, az utánozhatatlan ízekhez kapcsolódó emlékek és élmények művészi szintre emelt megőrzésében, átadásában újabb és újabb generációk számára” –  mondja a PICK képviseletében Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazat stratégiai és marketingigazgatója. „Ez adta az ötletet a MOME-val közös kezdeményezés elindítására, ezáltal a kortárs művészek bevonására a közös alkotói folyamatba, amelynek eredménye ez a rendhagyó kiállítás, amelyre nagyon büszkék vagyunk” – zárta gondolatait a szakember.

SZAKMAI ZSŰRI ÉRTÉKELT

A MOME, több generációt is képviselő, alumni és jelenlegi hallgatóinak munkáit szakmai zsűri értékelte és ezek közül díjazta is a legjobbakat a május 8-ai ünnepélyes megnyitón. Az Alumni hallgatók között hirdetett eredmények a következők:

  • 1. Díj: Kárpáti Tibor, munkájának címe Szabadkai út 18.
  • 2. Díj: Békés Rozi, munkájának címe PICK
  • 3. Díj: Földi Viktor, munkájának címe Három másodperces szabály
  • Hallgatói különdíjat kapott Bencsik Beáta, a Reggeli Picknik című munkájáért.
  • A PICK különdíjasa Kara György lett, munkájának címe PICK-AT-ALL-TIMES.

A tervek szerint a pályamunkákat a későbbiekben Szegeden, a PICK szalámi szülővárosában és Budapesten szabadtéri, utcai tárlaton is megtekinthetik az érdeklődők, ami további bemutatkozási lehetőséget kínál a művészeknek, a közös ízemlékekre éhező közönségnek. A PICK a továbbiakban azt is tervezi, hogy az alkotásokat jótékony céllal értékesíthetővé teszi, a jövő fiatal tehetségeinek támogatása érdekében.

Fotók: Csula-Albert Andrea.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb