Közélet

Gyorsabb gyógyulás, kevesebb kórházban töltött nap: fejleszti az onkológiai eszközparkját a Szegedi Tudományegyetem

Fejleszti az onkológiai eszközparkját a Szegedi Tudományegyetem. Mint megtudtuk, erre 799,113 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert az intézmény Szegeden. A közlemény szerint a fejlesztés általános célja a megyei fekvőbeteg ellátó intézmények infrastrukturális feltételeinek javítása, a jó minőségű és hatékony onkológiai szolgáltatások elérhetőségének javításával a betegek korai mobilizációja, valamint a gyorsabb gyógyulás biztosítása a magas színvonalú eszközök alkalmazásával, melynek következtében csökken a kórházban töltött napok száma.

GYORSABBAN KAPHATUNK SZEMÉLYRE SZABOTT KEZELÉST

Mint kiemelték, Magyarország vezető helyen áll mind a daganatos betegségek előfordulását, mind a mortalitási adatokat értékelve az Európai Unió országai között. A különböző rosszindulatú betegségek szedik hazánkban a legtöbb áldozatot a szív- és érrendszeri betegségeket követve. Az elkövetkezendő évek fontos feladata a daganatos betegségek megelőzése az egészséges életmódra neveléssel és széles körű edukációval, melyben a felsőoktatásnak, így a Szegedi Tudományegyetemnek kulcsfontosságú szerepe van. Hasonlóan fontos pillére a daganatos halálozás csökkentésének a korai felismerés és időbeni szakszerű kezelés, melynek legfontosabb hátterét régiónkban a Szegedi Tudományegyetem diagnosztikai és terápiás egységei szolgáltatják. Jelen fejlesztés általános célja a megyei fekvőbeteg ellátó intézmények infrastrukturális feltételeinek javítása.

A Szegedi Tudományegyetem, mint a régió III. progresszivitási szintű egészségügyi intézménye az onkológia területén is széleskörű és nagy esetszámú szűrési és diagnosztikus tevékenységet folytat, amely eredményeképpen jelentős számú és változatos onkológiai terápiát folytat. A hatékony és eredményes terápia kritikus sikertényezője az onkológiai terápia személyre szabása és terápia elindításához szükséges idő minimalizálása. Jelen fejlesztés elemei ezt a célt szolgálják:

  • megerősítve a diagnosztikai kapacitást,
  • lerövidítve a személyre szabott kezelések előkészítéséhez szükséges időt,
  • lerövidítve magát a terápiás időt és ezáltal megnövelve az ellátható páciensek számát.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb