Közélet

Napi büszkeség: pontosan egy évvel ezelőtt lépett hivatalba Magyarország első női köztársasági elnökeke, a szegedi születésű Novák Katalin

Egy éve, május 10-én lépett hivatalba Magyarország első női köztársasági elnökeként a szegedi születésű Novák Katalin, majd május 14-én mondta el ünnepélyes beiktatási beszédét az Országház előtt a Kossuth téren. A jeles évforduló kapcsán pedig elemzőket kérdeztek meg Novák Katalin első államfői évéről, akik szerint igen népszerű lett.

„Első nőként, nemzetközi összehasonlításban fiatalon lett Novák Katalin köztársasági elnök, aki mellett ráadásul harmadszázados tapasztalattal és tartós népszerűséggel tölti be hivatalát a kormányfő, a magyar politika viszonyítási pontja. Ebben a koordináta-rendszerben különösen nehéz volt elhelyeznie magát Novák Katalinnak” – nyilatkozta az Indexnek Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint ezért a köztársasági elnök számára a hivatali idejének elején természetes szerepkeresés is nagy kihívás volt.

BELENŐTT A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKI SZEREPBE

Ugyanakkor az elemző hozzátette: mára elmondható, hogy Novák Katalin „belenőtt a köztársasági elnöki szerepbe”, melynek jellemzői az aktív médiajelenlét, a jobboldali táboron túlmutató gesztusok és a külpolitikai fókusz. “Sokan úgy vélik, hogy az államfőnek nincsenek jogkörei és feladatai, Novák Katalin elmúlt egy éve azonban erre rácáfolt” – fogalmazott a Nézőpont Intézet vezetője.

A SZOKÁSOSNÁL IS TÖBB DIPLOMÁCIAI FELADATOT LÁT EL

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője a lapunak azt mondta: Novák Katalin köztársasági elnöki ciklusa elején jár még, és nagyon torzítja a róla kialakított képet, hogy hivatali ideje alatt zajlik az orosz–ukrán háború, nagyon sok tevékenysége is elsősorban ezzel volt kapcsolatos. Szerinte ebből következik az is, hogy az államfő a szokásosnál is több diplomáciai feladatot lát el, és nem csak teljesen szimbolikus, politikailag jelentéktelen esetekben.

„Láthatóan a nyugati elvárásoknak megfelelőbb külpolitikai irány képviselőjeként szeretné láttatni magát, ennek megfelelően sokkal támogatóbb az ukránokkal, és egyáltalán nem konfrontálódik az EU-val vagy a NATO-val. Utazásai, megszólalásai során egyik fő céljának tűnik, hogy Magyarország nyugati kritikusait megnyugtassa, de ebbe a képbe illik az is, hogy megvétózta a Nyugaton nagy felháborodást keltő panasztörvényt” – mutatott rá a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. Lehetségesnek tartja, hogy államfői karrierjének fő céljaként ezt a külpolitikai vonalat szeretné Novák Katalin minél jobban érvényesíteni, de az is lehet, hogy egyszerűen egyensúlyozik, és az orosz–ukrán háború, valamint az intenzív brüsszeli viták miatt ebbe a helyzetbe kényszerült. „Ezt csak a konfliktusok esetleges enyhülése után tudjuk meg” – jegyezte meg Rajnai Gergely.

NÉPSZERŰ POLITIKUS LETT

A köztársasági elnök hazai megítélésével és népszerűségével összefüggésben az elemző elmondta: a pártpolitikai csatározásokba nem belefolyó, igazán érdemi döntéseket nem hozó, de mégis prominens, a médiában gyakran és jól látható személyek általában kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. Így Magyarországon a mindenkori köztársasági elnök is mindig a legnépszerűbb politikusok közé tartozott, Novák Katalinnal sincs ez másképp.

A PÁPALÁTOGATÁS MEGKORONÁZTA NOVÁK KATALIN EGYÉVES SZEREPKERESÉSÉNEK LEZÁRÁSÁT

Mráz Ágoston Sámuel szerint a pápalátogatás „megkoronázta” Novák Katalin egyéves szerepkeresésének sikeres lezárását: az egyházfő és a társadalom szimpátiáját is láthatóan sikerült elnyernie, illetve a szokásos kritikai megjegyzések is elmaradtak a nyilvánosságban. “Néhány napra sikerült kifejezni a nemzet egységét, amely az államfő alkotmányban rögzített munkaköre” – közölte a Nézőpont Intézet vezetője.

Államfőként az első szimbolikus lépése egyébként az volt, hogy ünnepélyes beiktatása után megnyitották a látogatók előtt a Sándor-palotát, amit aztán a hivatalos tájékoztatás szerint 5500-an meg is tekintettek. Új köztársasági elnökként Novák Katalin fogadta és vezette körbe hivatalában a látogatók egy részét, akik közös fotókat, szelfiket készíthettek vele. A május 13–14-i hétvégén ismét ingyen látogatható lesz a Sándor-palota Novák Katalin beiktatásának első évfordulója alkalmából.

A köztársasági elnök is megemlékezett a neves évfordulóról a közösségi oldalán. Mint írta: “Ma egy éve adta át Áder János a stafétabotot. Köszönöm, köszönjük a munkáját, Elnök Úr! Én pedig a hátralévő négy évben is maradok, aki vagyok.”

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb