Közélet

Újabb katonák érkeztek Koszovóba: Törökország kommandós egységet küldött a korábbi zavargások helyszínére

Hétfőn a török tárca egy hivatalos Twitter-bejegyzésében erősítette meg, hogy a 65. gépesített gyalogdandár-parancsnoksághoz tartozó kommandós zászlóalj első konvoja megérkezett Koszovóba. A kommandós egység feladata az lesz, hogy segítsen elfojtani az erőszakos zavargásokat.

A NATO kérésére egy török kommandós zászlóalj érkezett Észak-Koszovóba, hogy segítsen elfojtani az erőszakos zavargásokat. Feltételezések szerint egy felszerelésekkel megrakott katonai konvoj is tart a szárazföldön a balkáni ország felé – írja az Euronews.

350 KATONA ÉRKEZETT TÖRÖKORSZÁGBÓL

A NATO kedden bejelentette, hogy 700 katonát küld a térségbeli haderő megerősítésére. A KFOR-csapatok jelenleg mintegy 3800 katonából állnak, közülük csaknem 350 érkezett Törökországból. A szerb etnikai csoportokkal folytatott erőszakos összecsapásokban a múlt héten mintegy 30 KFOR-katona – köztük jó néhány magyar – sérült meg. Az összecsapások előzménye, hogy a szerbek túlnyomó többsége által bojkottált önkormányzati választásokon győztes albán tisztviselők megpróbáltak bemenni hivatalaikba, amit szerbek tömegei megakadályoztak.

Vasárnap szerb nők szögesdrótra helyezett koszorúkkal demonstráltak a koszovói hatóságok ellen azt követelve, hogy az albán polgármesterek és rendőrök hagyják el a hivatalos épületeket, és engedjenek szabadon két szerbet, akiket rendőri akció során letartóztattak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb