Közélet

Egy helyen ellenőrzik majd az utasokat a Szeged-Szabadka vasútvonalon

A Szerb-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítása olyan új előrelépés a két ország kapcsolatában, amely még pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna – nyilatkozta a Pannon RTV megkeresésére Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Úgy értékelte, a keddi találkozó szintlépés az eddigiekhez képest is. A VMSZ vezetője hozzátette: a most aláírt megállapodások keretként is értelmezhetők, és azok hosszabb távra meghatározzák a szándékokat. Pásztor, aki egyben a stratégiai tanács tagja is, kiemelte: olyan fejlesztési elképzelések vannak, amelyek könnyíthetik a határátlépést.

A vajdasági magyar politikus aláhúzta: megállapodás született arról is, hogy a Szabadka-Szeged vasútvonalon csak egy helyen lesz határellenőrzés, és az út vasúton 40 percig tart majd a két város között, ez a fejlesztés pedig folytatódik Baja irányába is.

Pásztor István hangsúlyozta azt is, hogy elindul egy közös gondolkodás is arról, hogy Vajdaságot és Dél-Magyarországot, a határ ellenére, egységes fejlesztési régióként határozzák meg.

SZÓT TUDNAK ÉRTENI

„Mind a két ország élén olyan politikai erő áll, amelyek a saját nemzetükben gondolkodnak, s ezek a politikai erők könnyebben tudnak egymással megállapodni, mert értik egymás logikáját. A Szerb Haladó Párt a szerbség legerősebb politikai szervezete, a Fidesz pedig a magyar meghatározó erő. Mind a kettő a saját nemzetének a felemelkedésében érdekelt, és mivel nincs nézeteltérés ezekben a témákban, könnyű a megegyezés és a szót tudnak érteni. Ezt tapasztalom az elmúlt tíz évben” – mondta a Pannon TV-nek Pásztor.

A palicsi találkozón mindezek mellett Szijjártó Péter arról is megállapodott a szerbekkel, hogy megépül az új kőolajvezeték Algyő és Újvidék között. Erről itt írtunk bővebben:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb