Mindenmás

Napi pakk: zivatarok zavarhatják el a 37 fokos hőséget, ma kiderül, hogy az önkormányzat elad-e két óvodát Szegeden

Napközben jellemzően száraz, napos időnk lesz és nem hagy alább a forróság sem, hiszen 37 fokig melegszik a levegő hőmérséklete Szegeden. De nyugi: úton van a hőséget elzavaró hidegfront, késő délután akár heves zivatarok is lehetnek. Mindezek mellett egy igazán különleges nap ez a mai, hiszen most van a Szent Iván éji tűzgyújtás ideje. Kezdd a napot egy jó erős kávéval és, mi pedig mutatjuk a nap legfontosabb napindító híreit, itt a Szeged365 napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Zoltán, Bea, Édua, Szultána, Zdenka, Zolna és Zoltána nevű Szeged365 olvasónak!

SZÜLETÉSNAPOSOK, ÉVFORDULÓK, JELES DÁTUMOK

  • Ma van a Szent Iván éji tűzgyújtás napja. Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.
  • Ma van az Olimpiai Nap: 1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére Párizsban összeült a “Kongresszus az olimpiai játékok felújítására”, amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987. óta ünnepeljük az Olimpiai Napot.
  • 51 éves ma Zinedine Zidane francia-algériai válogatott labdarúgó.

ZIVATAROK ZAVARHATJÁK EL A KÁNIKULÁT SZEGEDEN

Pénteken a nap nagy részében még 37 fok lesz Szegeden, majd a délutáni órákban eléri hazánkat egy hidegfront. Ekkor nyugat-délnyugat felől egyre többfelé kell majd záporokra, zivatarokra számítani. Sokfelé heves zivatarok törhetik meg a forróságot, kedvezőek lesznek a feltételek szupercellák kialakulásához. A viharok rendszerbe szerveződhetnek és így vonulhatnak át az országon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatarok veszélye miatt az egész országra narancssárga figyelmeztetést adott ki, de mint írják, akár a piros riasztás is kiadásra kerülhet, erre főként a délen van esély.

KÖZGYŰLÉS A VÁROSHÁZÁN

Június 23-án, pénteken tartja soron következő ülését Szeged közgyűlése. Az ülésen – egyebek mellett – szó lesz Szeged településkép védelméről szóló rendeletének módosításáról, az ipari park kialakításához szükséges előzetes döntések meghozataláról, Szeged Települési Környezetvédelmi Program jóváhagyásáról, a 2023/2024. óvodai nevelési évet érintő döntésekről, valamint a 2023-2028 között hatályos Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadásáról is. Arról is döntenek majd a képviselők mindezek mellett, hogy két óvodát eladjanak-e Szegeden, vagy sem.

MUNKÁLATOK A TISZA LAJOSON

Még ma is lassabb haladásra számíthatunk ma is a Tisza Lajos körúton, mivel a Hajnóczy és Gutenberg utcák közötti szakaszon rekonstrukciós munkálatokat végeznek.

KARBANTARTÁS A NAGYÁLLOMÁSON

Éjszakai karbantartást végez a MÁV a Cegléd–Szeged vasútvonalon, ezért elég zajos éjszakák várnak a Nagyállomás környékén élőkre Szegeden. A Nagyállomáson június 21-én, 22-én és 23-án éjszakánként fél 12-től hajnali 4 óráig dolgoznak majd.  

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb