Közélet

Apa, kezdődik? Bevásárlói rohamra figyelmeztetnek az árstop kivezetése miatt

Ideje felkészülniük az áruházláncoknak egy újabb rohamra: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy csupán augusztus 1-ig hosszabbítják meg az árstopot az élelmiszerek esetében. Ez nem jelenti azt, hogy azonnal piaci áron kerülnek ki majd a polcokra a termékek, de az biztos, hogy jócskán nő majd az áruk, így sokan a kivezetés előtt bespájzolnak.

Augusztus 1. után az eddig árstopos termékeket is be kell vonni a kötelezően akciózott áruk körébe. Ez annyit jelent, hogy a kiskereskedőknek 15 százalékkal a beszerzési ár alatt kell kínálniuk az árucikkeket. Ez elég széles játékteret ad nekik, hiszen beszállítótól függően több áron is megvehetik ugyanazt a terméket. Annyi biztos, hogy jócskán megugranak majd az árak – még ha nem is annyira, mintha nem lenne az akció. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a kereskedők olcsóbban adják majd a korábban megemelt árú termékeket. Valószínűleg napok kérdése és kitör az újabb felvásárlási láz – értékelnek a Blikk riportjában.

MÁR ÁTÉLTÜNK ILYET

Emlékeztetnek arra is, hogy nem is olyan rég volt, hogy hasonlót kellett átélnünk: a koronavírus-járvány kezdetén, 2020 tavaszán az emberek először a vécépapírt kezdték felhalmozni, majd kilószám vitték az élesztőt és a rengeteg lisztet. Akkor az unióban nálunk pörgött fel leginkább a kiskereskedelem, 12,3 százalékkal. Tavaly nyár végétől a kutakat rohamozták meg az autósok, mert heteken, sőt hónapokon át tartó gond volt a tankolással. A problémának több összetevője volt: részint az ársapka, részint pedig a Mol finomítójának lezárása, ami ellátási gondokhoz vezetett. A Blikk megkérdezett két nagy hazai üzletláncot is arról, hogy számítanak-e a következő napokban rohamra és hogyan készülnek rá? Mint válaszukban írták, valószínűleg emelkedni fog az eddig hatósági áras termékek iránt a kereslet, de megpróbálnak felkészülni, így nem számítanak ellátási problémákra.

ÖRÜLTEK AZ EMBEREK AZ ÁRSTOPNAK

Az utca emberét is megkérdezték az új rendelkezésről. Gábor szerint ha jobb lenne a forint, akkor nem lenne gond, hogy eltörlik az árstopot. “Ha azonban ugyanekkora marad az infláció, akkor érdemes bespájzolni élelmiszerekből – persze ha van hol tárolni” – mondta. Zsuzsa sajnálja, hogy megszűnik az árstop, örült annak, hogy sok termék fix áron kapható. Biztos benne, hogy sokak számára érdemes betárazni a most még árstopos élelmiszereket, bár ő nem fogyaszt olyan sokat, hogy neki ez megérje. Tündének három nagyfia van, akik szeretnek enni, örültek az árstopnak. Cukorból, lisztből már betárazott, a nagy kedvenc csirkemellből azonban nem tud nagyobb tételt vásárolni, mert túl kicsi a fagyasztójuk.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb