KikapcsVideo365

Sztárkavalkád színészlegendákkal a Malátában és a Fekete Házban – az újabb, szegedi durranásról Kárpáti Tamást kérdeztük

A Maláta kézműves sör- és grill kert nem áll le, Kárpáti Tamás műgyűjtővel karöltve újabb hírességeket kalauzoltak a kulináris-és kulturális élvezetek rejtelmeiben. A Szegedi Szabadtéri Játékok történetében először, saját produkcióként, tavaly debütált a világ musicalirodalmának egyik legnépszerűbb darabja, a Chicago. A szegedi étterem szervezésében, valamint a Móra Ferenc Múzeum és a Fekete ház közreműködésével, különleges tárlatvezetéssel egybekötött ebédet költhettek el a vendégek, Ónodi Eszter, Mészáros Máté, Lakatos Márk. A tárlatvezetést maga a relikviák tulajdonosa, Kárpáti Tamás tartotta, akivel egy exkluzív interjút készítettünk.

ÍZELÍTŐ A MŰVÉSZETEKBŐL ÉS A SPORTBÓL

A Fekete ház tárlatán magyar és külföldi hírességek, színészek, rendezők, zenészek, írók, költők, sportolók máshol nem látott különleges tárgyait tekinthetik meg az érdeklődők, mint a relikviák tulajdonosától megtudtuk, minden teremre jut sport, irodalom, képzőművészet és zene ízelítőül, ez jelenti a teljes, 170 tárgyból álló gyűjtemény alapkoncepcióját is. Mint Kárpáti Tamás elmondta, a Hungarikonok lényege és művészettörténeti egyedülállósága abban rejlik, hogy a hírességek emblematikus tárgyából, ereklyéjéből egy nem kevésbé híres, kortárs művész készít installációt, szobrot, festményt.

Fotó: Magyar Andor

A KAPCSOLATI TŐKE SZÍNÉSZLEGENDÁKAT HOZ

A több, mint másfél évtizedes gyűjteménynek egy töredéke, egészen pontosan 77 darab tárgy tekinthető meg a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén, amelyeket maguk, a múzeum munkatársai válogattak ki. A kapcsolati tőke kamatoztatása, a műgyűjtő korábbi, újságírói munkássága nem csak a gyűjtemény létrejötte szempontjából fontos, hanem, hogy olyan hírességek tesznek eleget Kárpáti Tamás meghívásának, mint Ónodi Eszter, Mészáros Máté, Lakatos Márk, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, akik a Szegedi Szabadtéri Játékok Chicago előadásának főszereplői.

HÓLABDAKÉNT FORMÁLÓDIK…

“Hólabdaként formálódik a gyűjtemény és az érdeklődés is iránta…” amely megjárta többek között a keszthelyi Festetics kastélyt, az Egri Várat, Bécset, Rómát, 2015-ben pedig a milánói világkiállítás magyar pavilonjában is szerepeltek a kuriózumnak számító tárgyak.

Ha kíváncsi vagy, hogy mennyire élvezték színészeink az exkluzív tárlatvezetést, ezt a videót Neked készítettük:

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb