Közélet

Meglepetés, péntekre: Magyarországra is betört a legújabb Covid vírusmutáns

Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát, az Erist – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken. Azt írták: az új variánst humán megbetegedésekről azonosították laboratóriumi mintákból.

A SARS-CoV-2 EG.5-höz (Eris) köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Világszervezet a “figyelmet igénylő változatok” kategóriába emelte ezt a variánst – tették hozzá.

INFLUENZASZERŰ TÜNETEKET OKOZ

Az NNGYK kiemelte, a megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetet – láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség – okoz. A súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony. Magyarországon jelenleg a Covid-19 fertőzések döntő többsége szórványosan fordul elő, és nem tapasztaltak országos járványos terjedést.

Boldogkői Zsolt nem is olyan rég beszélt az új variánsról:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb