Kikapcs

A legtehetségesebb fiatal zsenik mutatják meg, hogy ki az ász az informatikában– így zajlik a világ legnagyobb diákolimpiája, mely most startol Szegeden

Augusztus 28. és szeptember 4-e között a világ szeme Szegedre figyel, hiszen a Napfény városa ad otthont a legrangosabb, egyben legnagyobb programozási diákversenynek, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának (International Olympiad in Informatics/IOI). A nyolc napos rendezvényen a legkiválóbb fiatal elmék adnak számot informatikai tudásukról, s jutalmuk nem is marad el. A hatalmas presztízzsel rendelkező esemény eredményes versenyzőit ugyanis tárt karokkal várják a rangos egyetemek és megnyílnak előttük az ajtók a munkaerőpiacon is e tudományterületen. De, hogyan is néz ki maga a verseny? Milyen feladatok várnak a diákokra a megmérettetésen? Erről beszélgettünk Dr. Nyúl Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem informatikai intézetének docensével, aki egyben az IOI technikai szervezőbizottságának vezetője is, valamint Németh Zsolttal, az ELTE Informatikatudományi Intézetének és Numerikus Analízis Tanszékének egyetemi tanársegédjével, az IOI Nemzetközi Tudományos Bizottságának tagjával.  

A 2023-as, sorban 35. verseny szervezésének jogát, mint már korábban beszámoltunk róla, Magyarország nyerte el, a rendezvény helyszíne pedig Szeged lesz, ahová augusztus végén 90 ország kivételes tehetségű diákjai érkeznek. Az idei világesemény Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai vezetésével és támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósul meg.

MAGA A VERSENY KÉT NAPOS

Az IOI a legnagyobb tudományos diákolimpiák egyike, a középiskolás diákok számára minden túlzás nélkül ez a legrangosabb versenyprogramozási esemény a világon, de magán a megmérettetésen kívül sokkal többet nyújt a résztvevőknek. A nyolc napos eseményen maga a verseny két napon át zajlik, a többi az ismerkedésről, a kapcsolatok kialakításáról és a szervező ország kultúrájának felfedezéséről szól. A versenynapokat leszámítva tehát lehetősége van a résztvevőknek megismerni egymást, felfedezni Szeged és a környező települések látványosságait, például Ópusztaszerre és a makói Hagymatikumba is ellátogatnak majd.

AZ ALGORITMIKUS GONDOLKODÁS KERÜL ELŐTÉRBE

A megmérettetésre a világ legtehetségesebb és legokosabb fiatal informatikai zsenijei érkeznek, ám a feladatok bonyolultsága és komplexitása még nekik is fel fogja adni a leckét. Mint megtudtuk, a verseny során az algoritmikus gondolkodás kerül előtérbe, a bírák a résztvevők feladat – megoldóképességét, valamint idő és erőforrásbeli hatékonyságát vizsgálják, annál több pontot szerezhetnek, minél jobban teljesülnek megoldásaikban a fenti kritériumok.

EGYENLŐ FELTÉTELEKET BIZTOSÍTANAK

A verseny két napján – ami pontosan augusztus 30-án és szeptember 1-jén lesz-, ötórás etapokban próbálnak meg a diákok teljesen egyedül, bármiféle külső segítség nélkül teljesíteni három-három feladatot, mely során algoritmikus problémákat kell megoldaniuk. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy egyenlő feltételeket biztosítsanak a versenyzőknek: így valamennyien ugyanolyan erősségű gépeket, ugyanolyan szoftverekkel használnak.

A VERSENY KÉT NAPJÁRA TELJESEN IZOLÁLJÁK A VERSENYZŐKET A KÜLVILÁGTÓL

Mint a szervezők elárulták, azért nem rögtön dobják be az informatika ifjú titánjait a mély vízbe: a verseny előtt a résztvevők lehetőséget kapnak a gyakorlásra, ám ahogy a verseny közeledik, teljesen izolálják őket a külvilágtól, elvesznek tőlük minden olyan eszközt, amivel kommunikálhatnának, mint például a mobiltelefonokat. Saját billentyűzet vagy egér használatára azonban van lehetőség, sőt a diákok még kabalát is kitehetnek az asztalukra, de ezeket mind a verseny előtt le kell adniuk, a szervezők átvizsgálják és csak konkrétan a versenyteremben kaphatják vissza.

LEHETETLEN CSALNI

Ilyen feltételek mellett szinte lehetetlen csalni, de mint a szervezőktől megtudtuk, ezzel nem is nagyon volt rá példa, hogy a résztvevők próbálkoznának. Mindemellett természetesen folyamatosan fejlesztik a biztonsági protokollt, egy nagyon erős technikai csapat figyel a verseny tisztaságára.

EGY FEHÉROROSZ FIATAL AZ IOI EDDIGI LEGEREDMÉNYESEBB VERSENYZŐJE

Nem véletlenül vannak a szigorú feltételek, hiszen az itteni részvétel egy hatalmas pont a későbbiekben a diákok önéletrajzaiban, melyre a szakma krémje is biztosan felkapja a fejét. Az egyetemek tárt karokkal várják az IOI-on bizonyított ifjú tehetségeket, s olyan munkalehetőségek nyílnak meg előttük, melyről mindig is álmodtak. Mint a szervezőktől megtudtuk, az IOI történelmének eddigi legeredményesebb versenyzője a fehérorosz Gennady Korotkevich, akinek kivételes tehetségére már korán felfigyeltek, a most húszas éveiben járó fiatal már kilenc éves kora óta versenyez, nem is akármilyen eredménnyel. 11 éves korában indulhatott először az IOI-on, és már akkor ezüstéremmel távozott, majd az ezt követő években hat aranyat is szerzett. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb