Közélet

Hello, szeptember! A szegedi rakpart lezárva, a Rókusi körút szétverve és jön még egy újabb meglepetés…

Ennyi volt, a cikkünk megírásától számított 3 órán belül véget fog érni a 2023-as szegedi nyár, amelynek egyenes következménye, hogy holnap – szeptember elsején – becsöngetnek a Napfény Városában tanuló diákoknak. Az iskolakezdés alapból masszív tumultust tud okozni a szegedi közlekedésben, azonban az idén még egy lapáttal rátesz a sors: péntek reggel lezárt rakpart, kordonokkal teli Rókusi körút és a már megszokott Bakay Nándor utcai armageddon vár majd az autósokra, sőt, szeptember 4-től a Klebelsberg-telepi vasúti átjárót is lezárják majd. Szeged365 Kiskokosunkban egy csokorba szedtük az elkerülendő szegedi szakaszokat, szóval, íme a szeptember elseji túlélő-pakkunk, főként a kincseiket suliba szállító anyukák-apukák részére.

A RÓKUSI KÖRÚT ELESETT, PONT A NYÁR VÉGÉN KEZDTÉK EL A BURKOLAT-REKONSTRUKCIÓT

Augusztus 21-én kezdődött el a Rókusi körút burkolatának javítása, amelyre 200 millió forintot költ az önkormányzat. A november végéig tartó projekt során a munkások

  • előbb felmarják majd a régi aszfaltot,
  • kijavítják az útalapot,
  • a szegélyköveket is cserélik,
  • valamint a becsatlakozó járdákat is rendbe teszik.

A munkálatok miatt eltűntek a külső sávok, így aztán már a nyári napok is masszív torlódásokat okoztak a reggeli és délutáni csúcsokban. A Rókusi Tescotól a Vértói útig dolgoznak a szakemberek, ha teheted, kerüld el a szakaszt holnap reggel (is).

PÉNTEK REGGEL NE SZÁMÍTS A RAKPARTRA, ZÁRVA LESZ

Egy hete foglalta el jól megszokott helyét Frank Sándorék óriásbográcsa a Móra Ferenc Múzeum előtti Vízi bástyán, amely egyetlen dolgot jelenthet:

érkezik a tiszai halászlé ünnepe, a hagyományokhoz híven szeptember első hétvégéjén.

26. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál miatt ma este lezárták a Huszár Mátyás rakpartot, amelyet – ha minden jól megy – a hétfő reggeli csúcs előtt nyitnak majd meg.

A BAKAY NÁNDOR UTCÁBAN A SZOKÁSOS FELÁLLÁS VÁR

A Szegedi Vízmű vízvezeték-rekonstrukciós munkálatokat végez a Bakay Nándor utca, Mura utca és Huszár utca közötti szakaszán május közepe óta. Az érintett rész a Bakay Nándor utca Mura utca és Huszár utca közötti szakasza, ezt részlegesen lezárták, emiatt a közlekedés az érintett útszakaszon egyirányú a Vásárhelyi Pál utca irányából a Belváros felé vezető irányban, kivéve a tömegközlekedést, a buszok és a trolik ugyanis továbbra is mindkét irányban közlekedhetnek.

EGY EXTRA MEGLEPETÉS: JÖN A HATTYASI VASÚTI ÁTJÁRÓ LEZÁRÁSA, DE NYUGI (?), CSAK HÉTFŐTŐL

“Vasúti átjáró lezárva” – hirdeti egy, a napokban kitett tábla a Klebelsberg-telepi vasúti átjárónál, amelyet egy nem túl szerencsés időzítéssel pont az iskolakezdéskor zárnak le. Mint megírtuk, a munka 2023.09.04-én reggel indul, ám hivatalos tájékoztatást eddig sehol sem találtunk. Rákérdeztünk a MÁV-nál, hogy pontosan milyen munkálatokat fognak végezni, illetve a közlekedés addig hogyan fog megvalósulni. Mint szerkesztőségünknek írták, a felújítás idején sebességkorlátozásra és félpályás lezárásra, váltakozó irányú forgalomra kell számítani. 

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága kedden azt írta, hogy Szegeden felújítják a Szeged-Rendezőhöz tartozó, Tompai Kapu úti vasúti átjárót. Azt is kiemelték továbbá, hogy a megnövekedett közúti forgalom miatt szükségessé vált az átkelő karbantartása: megerősített teherbírású, gépjárművel és kerékpárral közlekedőknek egyaránt komfortosabb átjutást biztosító útátjáró elemeket – úgynevezett nagyobb teherbírású STRAIL gumielemes útátjárórendszert – építenek be. A felújítás befejeztével biztonságosabb közúti áthaladást biztosít a vasúti átjáró az arra közlekedők számára.

A munkálatok zökkenőmentes lebonyolítása érdekében közvetlenül a vasúti átjáró mellett terelőút épül, ezen keresztül lehet – váltakozó irányban – közlekedni az átépítés ideje alatt. A munkálatok idejére a vasúttársaság az arra közlekedők, valamint a zajjal járó munkavégzés miatt a lakosság türelmét kéri – tették hozzá.

VÁLTOZIK A TRAM-TRAIN ÉS VILLAMOS MENETREND IS

Holnaptól őszi menetrendre áll át a Szegedi Közlekedési Társaság is – közölte a cég. Felhívták a figyelmet, hogy szeptember 1-től a járataik a “Tanév tartama alatti munkanapokon” menetrend szerint közlekednek. Ennek megfelelően változik a trolik, a villamosok és tram-train menetrendje is. A friss menetrendet ITT lehet megnézni. A helyi járatos buszok esetében is lesz változás, erről a Volánbusz oldalán lehet tájékozódni.

+ EGY GRÁTISZ JÓ HÍR A VÉGÉRE

A végére egy pozitív hírt is tartogattunk:

befejeződött a József Attila sugárúton a kerékpárút-rekonstrukció.

Csanádi Zoltán, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Rádió 88-nak elmondta, a munkát garanciálisan végezték, így a beruházás nem került a város pénzébe. A kivitelező a javítás során visszabontotta a töltésen átvezető kerékpárutat és a töltést, mert az korábban nem megfelelő minőségben készült el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb