KikapcsVideo365

“Az idei IOI az elmúlt tíz év legnehezebb olimpiája volt” – véget ért a világ legnagyobb programozási diákversenye, exkluzív interjú a magyar csapat bronzérmes tehetségével

Vasárnap délután véget ért a világ legnagyobb programozási diákversenye, az IOI2023, avagy a 35. International Olympiad in Informatics (Nemzetközi Informatikai Diákolimpia), mely záró ceremóniájának a Pick Aréna adott otthont. Az ünnepélyes gála keretében itt vehették át érmeiket a résztvevő 90 ország 360 versenyzője közül az arra érdemes diákok. A magyar versenyzők példásan helyt álltak, hiszen egy ezüst- és öt bronzérmet, valamint két dicséretet zsebeltek be. Az eseményen kameránkkal mi is ott jártunk.

Az idei világesemény Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai vezetésével és támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósult meg, a helyszín a PICK Aréna volt.

EGY EZÜST – ÉS ÖT BRONZÉREM

Egy ezüst- és öt bronzérmet és két dicséretet hoznak haza a magyar diákok a Szegeden zajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról, a Neumann 120 évben. Magyarország, mint fogadó ország, az idei versenyre két csapatot is delegálhatott, mindannyiuk a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készült fel az informatikai versenyek csúcsának számító IOI 2023-ra.

AZ IOI EGY NAGY KÖZÖSSÉGET ALKOT

Rétfalvi Flóra a TechEd Hungary Zrt. szakmai vezérigazgató-helyettese elmondta, a résztvevő diákokkal folytatott beszélgetései alapján, valamennyien hasznos tapasztalatokkal zárták a Diákolimpiát. ” Elmondták, hogy a legnagyobb tapasztalás és tanulás az az volt, hogy lehet hibázni, hogy, hogyan lehet a hibát elfogadni. Lehet izgulni, hogy, hogyan lehet az izgulást jól kezelni. És az, hogy lehet örülni egymás sikereinek is. Azt hiszem a legnagyobb és legfontosabb üzenete ennek a rendezvénynek, hogy ennyi sok diák, ennyi sok helyről egymással versenyez és mégis egy közösségként egymás sikereit is élvezi és dicsőíti. Szerintem ez a legfontosabb ebben az egészben” – árulta el Rétfalvi Flóra.

MÁR JÓL ÖSSZEKOVÁCSOLÓDOTT TAGOK ALKOTTÁK A MAGYAR CSAPATOT

De kik is voltak a magyar csapat tagjai és hogyan élték meg ezt az izgalmakkal teli hetet? Erről Németh Márton Tamás, a magyar csapat bronzérmes versenyzője mesélt nekünk. Elmondta, a magyar csapat idén nyolc diákkal indult az Olimpián, a versenyzők Budapestről, Szombathelyről, Nagykanizsáról és Miskolcról érkeztek a világ méretű megmérettetésre. “Az évek során már egészen összekovácsolódott ez a csapat, hiszen több kisebb országos, vagy közép-európai diákolimpián is volt lehetőségünk már megmérkőzni egymással, vagy a többi országgal” – árulta el Márton.

AZ ELMÚLT 10 ÉV LEGNEHEZEBB OLIMPIÁJA VOLT AZ IDEI

A bronzérmes magyar versenyző azt is elárulta, véleménye szerint az idei IOI az elmúlt tíz év legnehezebb olimpiája volt. Nem véletlenül, tette hozzá, hiszen a beküldött feladatokon egészen az ötlettől a megvalósításig kizárólag a Magyar Tudományos Bizottság dolgozott. “A verseny nehézségét az is mutatja, hogy a 360 versenyzőből mindössze 25-en oldották meg a legkönnyebb feladatot” – tudtuk meg Mártontól.

BARÁTI KAPCSOLATOKAT ÉPÍTETTEK

A fiatal tehetség elárulta, számára az első nap nem sikerült olyan jól, viszont a második napra sikerült visszaküzdenie magát a nyeregbe, ami olyan jól sikerült, hogy teljesítményével bronzérmet érdemelt ki. De ez az esemény nem csupán a versenyről szól. “Az IOI legalább annyira szól a nemzetközi kapcsolatok és barátságok építéséről, mint magáról a versenyről. A magyar csapat szokásosan a németekkel, a svájciakkal, az angolokkal, illetve több európai országgal is tovább építette a baráti kapcsolatát” – mesélte Márton.

ÉLETRE SZÓLÓ ÉLMÉNYEKKEL GAZDAGODTAK

Hozzátette, azért a szórakozásra, Szeged és a környező települések, valamint a magyar kultúra felfedezésére is jutott idő. Személyes kedvence a programok közül a zárónapot megelőző kulturális éjszaka, mely Márton szerint a rendezvény fénypontja volt. Itt néptáncot tanulhattak a résztvevők, majd egy fergeteges karaoke bulin vehettek részt. Az biztos tehát, hogy életre szóló élményeket gyűjthettek a fiatalok. Márton ezeket a gyönyörű emlékeket messzire viszi magával, mint a fiatal tehetség elárulta, tanulmányait októberben kezdi Angliában, a Cambridge-i Egyetemen.

ETIKUSAN ÉS FELELŐSSÉGTELJESEN SZABAD CSAK HASZNÁLNI EZT A HATALMAS TUDÁST

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia végével Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára útravalóul a diákoknak elmondta: “egy ilyen hatalom, tudás, ami ezeknek a fiataloknak a kezében van, a Pókember filmeket idézve nagy felelősséggel is jár, úgyhogy én csak azt kívánom, hogy etikusan és felelősségteljesen használják ezt a tudást” – mondta el az államtitkár.

Nézd meg videónkat is a zárórendezvényről, melyből még többet megtudhatsz a magyar csapatról és a verseny alatt szerzett élményeikről:

Operatőr: Vörös Zsolt

Vágó: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb