Közélet

2025-re épülhet meg a hódmezővásárhelyi kadétiskola, győztest hirdettek a kivitelezésre

2025-re megépülhet Hódmezővásárhelyen az új honvédelemi középiskola – írta meg az Mfor gazdasági szaklap. Mint kiderült, győztest hirdettek a kadétiskola kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázaton, így hamarosan indulhat a mintegy 8,6 milliárd forintos beruházás.

A nyertes Épkar Zrt.-nek az augusztus végi szerződéskötéstől számított 780 napon belül kell megépítenie a 14 220 négyzetméteres új kollégiumot és iskolát, valamint Innovációs Központot az Ady Endre utcán, a volt Démász-székház helyén. A korszerű, 21. századi egység a magyarországi középszintű honvédelmi oktatás egyik fellegváraként fog funkcionálni várhatóan tehát 2025-től.

A BÉKÉHEZ ERŐ KELL

A Promenad24 emlékeztet, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelemi miniszter többször is világossá tette, a világ biztonsági helyzete rendkívül aggasztó képet mutat, elég, ha csak az ukrajnai háborúra, a nyugat-balkáni stabilitás megreccsenésére, valamint az afrikai Száhel-övezet demokratikus kormányainak összeomlására, a migrációs veszély erősödésére gondolunk. Ezek a konfliktusok sajnos akár világméretű összecsapásba torkollhatnak. Magyarország továbbra is a békéért és a stabilitásért küzd, de „a hosszú távú politikai realitásból kiindulva a békéhez erő kell” – tette egyértelművé a tárcavezető.

TELJES KORSZAKVÁLTÁS A HADERŐBEN

Ennek jegyében az Orbán-kormányok 2010 óta kiemelten kezelik a haderőfejlesztést, Magyarországon elérte a GDP két százalékát a védelmi kiadás, és ez a következő években is csak felfelé fog eltérni ettől. A különböző különadókból befolyó források is jelentős részben a Honvédelmi Alapba kerülnek, s ezt a tudatos építkezést erősítik. Teljes korszakváltás történik tehát a magyar haderőben és a nemzeti ellenálló-képességünkben, a NATO-szövetségi keretben új magyar haderő születik: egy modern, ütőképes, olyan elrettentő erővel rendelkező honvédség, amely képes az ország biztonságát garantálni. Ezt a célt szolgálja a ma már több mint 100 részt vevő iskolával rendelkező Honvéd Kadét Program, a honvédelemi oktatás elindítása, illetve a nyári katonai táborok szervezése, s ebbe a piramisba illeszkedik az épülő vásárhelyi kadétiskola is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb