Közélet

A rendőrség sem tudja, miért zuhant a helikopter a Balatonba, hivatalból eljárást indítottak az ügyben

“Tény: a rendőrség Balatonba zuhant helikoptere és személyzete repülésre alkalmas állapotban kezdte meg a szolgálati feladat végrehajtását” – így kezdte a rendőrség a pénteki hivatalos közleményét, mely szerint minden klappolt, mégis valamiért lezuhant a helikopter.

Mint megírtuk, Balatonszéplak-felső közelében 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor a Balatonba zuhant a rendőrség MD500E típusú helikoptere, személyi sérülés szerencsére nem történt.

A légijárművet még aznap, 19 óra 43 perckor – a siófoki hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelem búvárszolgálatának közreműködésével – kiemelték a tóból.

MINDEN KLAPPOLT, MMÉGIS A TÓBA ZUHANT A HELIKOPTER

A rendőrség pénteki közleményében arra hívták fel a figyelmet, hogy a parancsnoki kivizsgálás megállapításai szerint a helikopter minden előírt technikai felkészítésen, vizsgán, éves és időszakos karbantartáson részt vett, azokon megfelelt, repülésre műszakilag alkalmas állapotban kezdte meg a gyakorlatot. A pilóták valamennyi szükséges képesítéssel, repülőorvosi minősítéssel rendelkeztek, a repülési feladat végrehajtására az előírásoknak megfelelően felkészültek. A helikopter személyzete a bekövetkezett vészhelyzet elhárítását a szakmai protokollnak megfelelően végezte, az azonban nem vezetett eredményre.

HIVATALBÓL ELJÁRÁST INDÍTOTTAK

A rendkívüli légügyi eseményekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya hivatalból indított eljárást. A repülőesemény vizsgálatát katonai légügyi hatóságként a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya és Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztálya közösen folytatja. Vizsgálatuk lezárásáig a légibaleset bekövetkezésének okáról megalapozott kijelentés nem tehető – tették hozzá.

Egy videót is közöltek a mentésről, íme:

Fotók: police.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb