Közélet

Tizenöt magyar egyetem került be a legjobb európai intézmények közé, köztük az SZTE

A Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listájára 15 magyar intézmény, köztük az SZTE is felkerült – derült ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárának szerdai videójából.

Hankó Balázs közlése szerint a regionális európai lista 46 ország egyetemeit vizsgálta és a legjobb 690 intézmény közé 15 magyar egyetem is bekerült:

  • az első 300-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a 208.,
  • a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) a 238.,
  • a Szegedi Tudományegyetem a 242.,
  • míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel.

A legjobb 400-ba bekerült a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is.

AZ EGYIK LEGINKÁBB FIGYELT RANGOR A QS

A 15 rangsorolt magyar egyetem között három egyházi fenntartású intézmény – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem – is szerepel, valamint helyet kapott a rangsorban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Soproni Egyetem is – sorolta az államtitkár.

Hankó Balázs szólt arról, hogy világszinten a két legismertebb és az egyetemisták által leginkább figyelt felsőoktatási rangsor a QS és a Times Higher Education, amelyek a magyar egyetemek szempontjából jelentős figyelmet érdemelnek, mivel ezek az egyetem mérete mellett számos más, a gazdasági környezet szempontjából is kiemelkedően fontos tényezőt vesznek figyelembe, például az oktatást, a kutatást és a nemzetköziesítést.

EGYRE SIKERESEBBEK A MAGYAR EGYETEMEK A NEMZETKÖZI MEGMÉRETTETÉSBEN

Ezen két rangsor eltérő kritériumok alapján értékeli a magyar felsőoktatási intézményeket, de gyakorlatilag lefedi a teljes magyar felsőoktatási palettát – tette hozzá. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességének erősödése Magyarország jövőképességének kulcsa is, a modellváltás pedig elősegítette az egyetemek nemzetközi elismertségét, hozzájárulva ezzel az ország hosszú távú fejlődéséhez. Az államtitkár közölte, a magyar egyetemek egyre sikeresebbek a nemzetközi megmérettetésben, hiszen míg négy éve 7, két éve 9, tavaly már 11 magyar intézmény szerepelt a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb