Közélet

Gulyás Gergely: “Nem akarunk sem Szegeden, sem máshol migránsgettókat létrehozni, az egyedüli megoldás a határőrizet” – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök délben sajtótájékoztatót tart. Az egyik legfontosabb témával, a nyugdíjasok extra juttatásával kapcsolatban délelőtt Orbán Viktor már bejelentette, hogy az idősek átlagosan közel félhavi nyugdíj-kiegészítést kapnak.

HAMAROSAN ÉRKEZNEK A KORMÁNY BEJELENTÉSEI IS

Mint megírtuk, szerdán Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kormányülést tartott a kabinet. A Portfolio szerint az elmúlt napok kormányzati kommunikációja alapján biztosan több téma is felmerülhet a csütörtök délben kezdődő Kormányinfón.

  • Az Európai Bizottság kérdéseket küldött a kohéziós források nem befagyasztott részének feloldásához szükséges igazságügyi reformmal kapcsolatban, így várhatóan ismerteti az EU-támogatások folyósításával kapcsolatos legfrissebb kormányzati várakozásokat.
  • Az augusztus államháztartási adatok alapján az éves hiánycél 97 százalékát már teljesítette a kormány, valamint az elmúlt időszakban Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Varga Mihály pénzügyi tárcavezetők is arról nyilatkoztak, hogy szükséges lesz a hiánycél emelése. Kérdés, hogy a 3,9 százalékos GDP-arányos értéket hogyan módosítják, valamint milyen kiigazító lépésekre lehet szükség.
  • Fontos kérdés az is, hogy a múlt héten jelentős nézetkülönbség alakult ki a bankadó lehetséges emeléséről és a támogatott hitelek esetleges kivezetéséről a gazdasági kabineten belül. Várható, hogy a kormány itt még több dolgot tisztáz.
  • Októberben kerülhet a parlament elé a PM őszi adócsomagja, talán már erről is megoszt néhány részletet Gulyás Gergely.
  • A svéd NATO-csatlakozás országgyűlés általi ratifikálásával kapcsolatos újságírói kérdések is garantáltak.
  • Nagy Márton miniszter egy előadásában felvetette, hogy az üzemanyagpiacon az árak emelkedése miatt egy újbóli kormányzati beavatkozás válhat szükségessé.
  • Továbbá a kabinet hetek óta ígérgeti, hogy a CSOK+ részletszabályairól is tájékoztatják a közvéleményt.

A Kormányinfóról ahogy mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk a Szeged365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (12:13): KEZDÜNK

Szentkirályi Alexandra köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Gulyás Gergelynek, aki kiemelte, hogy a tegnapi kormányülésen döntöttek a kiegészítő nyugdíjakról, amit már a miniszterelnök ismertetett. Azt is hozzátette, hogy visszamenőleg is kifizetik a kiegészítést.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy a nyugdíjas-infláció 18,5 százalék lesz várhatóan, ezért a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. Így egy átlagos nyugdíj 6500 forinttal emelkedik – tette hozzá. Az októberi nyugdíjhoz képest közel félhavi juttatást kapnak majd az idősek – mondta a miniszter. Éves szinten 84 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok. A költségvetésnek ez 190 milliárdos kiadást jelent. 

FRISSÍTVE (12:19): NEM AKARUNK MIGRÁNSGETTÓKAT SZEGEDEN

Tárgyalt a kormány a bevándorlásról is. A német kormány már nem blokkolja a migrációs paktum továbbvitelét. Gulyás szerint a németek azért blokkoltak, mert a német zöld párt mindenkit be akart engedni. A német kormány most támogatja őket, így elindulhatnak a tárgyalások az Európa Tanács és az Európai Parlament között. Gulyás szerint “eszméletlen állapotok” alakultak ki Európában migrációs szempontból, így a migrációs paktummal csak azt tudják előidézni, hogy a schengeni országokból Lampedusát csináljanak.

“Nem akarunk sem Szegeden, sem máshol migránsgettókat létrehozni, az egyedüli megoldás a határőrizet, semmiféle kötelező elosztást nem fogadunk el” – szögezte le, majd hozzátette, hogy az erőszak már odáig fajult, hogy éles lőszerrel lőttek magyarokra. Az EU a kormány szerint őket akarja beengedni.

FRISSÍTVE (12:23): EU-S ÜGYEK

A kormány foglalkozott EU-s ügyekkel is, Gulyás szerint a Bizottság időhúzásra játszik a kérdőívvel, amit Magyarországnak küldtek, hogy ne adják oda a tanárok béremelését, ne legyenek egészségügyi fejlesztések, a magyar hallgatók ne jussanak ki Erasmusra. A miniszter ezt abszurdnak és kínosnak nevezte, ezek a kérdések szerinte nevetségesek. Az uniós pénzeket szerinte nem lehet azért visszatartani, mert a Bizottság nem tudja, hogy az Országos Bírósági Tanács hány termet kapott.

A kérdéseket meg fogják válaszolni, de jogalap nélkülinek gondolják a Bizottság kérdőívét. Nyilvánvaló, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával, nyilvánvaló, hogy korrupció sem merül fel, Brüsszel nem feltételezheti, hogy a tanárok, vagy a hallgatók ellopnák a nekik járó pénzt – magyarázta a miniszter.

FRISSÍTVE (12:25): UKRAJNA ÉS HÁBORÚ

Ukrajnával kapcsolatban a kormány megállapította, hogy a magyar nyelv használatának helyreállítása, különösen az oktatásban elengedhetetlen, enélkül Ukrajnát semmilyen nemzetközi fórumon nem tudják támogatni. Gulyás szerint a nemzetiségi nyelv használatát az EU-nak támogatnia kell.

Az ukrán gabona importjának tilalmát továbbra is helyesnek tartják, így az is marad. Az ukrán gabonának Afrikába kell mennie, ebben maradt a kormány Brüsszellel, de a megállapodás nem arról szólt, hogy a gabona nem megy tovább.

FRISSÍTVE (12:27): GAZDASÁGI KILÁTÁSOK, NOVEMBERRE MEGLESZ AZ EGYSZÁMJEGYŰ INFLÁCIÓ

A jövő évi gazdasági kilátásokról is tárgyalt a kormány. Novemberre meglesz az egy számjegyű infláció, jövőre abban bíznak, hogy sikerül helyreállítani a gazdaság növekedését. A térség legjobb növekedését az Európai Központi Bank is Magyarországon látja 2024-re – emelte ki a miniszter.

FRISSÍTVE (12:30): ÚJ FUNKCIÓ AZ ÁRFIGYELŐBEN

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy az Árfigyelő új funkciót kapott, a térképfunkciót, amin térképen láthatják a legalacsonyabb árakat. Szentkirályi azt mondta, nagyobb versenyt és árcsökkenést várnak ettől a funkciótól is. A szoftvert népszerűnek nevezte. 62 termékkategóriából több mint ötvenben csökkentek az árak elmondása szerint. Bezárultak a kiskapuk: korábban többen trükköztek azzal, hogy a hálózatok csak néhány boltjában volt alacsony az ár. Mára ez változott: az ár csak akkor számít akciósnak, ha a hálózat legalább nyolcvan százalékában él az akciónak.

Forrás: HVG, Origo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb