Szegedi ArcokVideo365

Szegediek a világ körül: „nemcsak idegenvezető, hanem anya, feleség és gyerek is vagyok” – exkluzív interjú Kiss Eszterrel, a frissen megjelent Hello, itt Firenze című könyv szerzőjével

Kiss Eszter tizenkét éve hagyta el a Napfény városát, hogy olasz férjével, s akkor nyolc hónapos babájával a napsütötte Toszkánában, pontosan Firenzében kezdjék meg életüknek új, nagy közös kalandját. Esztert mindig is lenyűgözték az olasz történelem monumentális örökségei, a letűnt korok nagy személyiségei, így szenvedélyének hódolva hat éve berobbant az életébe az idegenvezetés, elvégzett egy tanfolyamot, s azóta is azon van, hogy minél több magyarnak, minél több szegedi honfitársának megmutassa Toszkána magával ragadó kincseit. A sok –sok éves élményekből pedig könyv született, melynek dedikálással egybekötött bemutatóját Eszti szeptember 29-én, pénteken tartotta a szegedi Delimo Cukrászdában. Itt csíptük el Esztit egy kis beszélgetésre.

Hosszú sorok kígyóztak péntek délután a Delimo Cukrászdában, sokan már megvásárolt kötetüket szorongatták a kezükben dedikálásra várva, sokan viszont még ott gyűjtötték be a Hello, itt Firenze című könyv saját példányát. Akkora volt az érdeklődés, hogy, mint Eszti mesélte, volt, aki az esemény előtt már egy órával megjelent a cukrászdában, hogy le ne csússzon a könyvről. Nem volt könnyű egy kis beszélgetésre sem kiragadni Esztit rajongói gyűrűjéből, akik folyamatosan jöttek, olasz élményeiket osztották meg egymással és fotózkodtak az írónővel.

MUTASD MEG FIRENZE, MI A TITKOD

Mint Eszti mesélte, hat éve, amikor belevágott Toszkána felfedezésébe, teljesen magával ragadta ez a világ, s azóta sem tud leállni. Folyamatosan kutat, s azon dolgozik, hogy minél több eldugott helyet, minél több érdekességet felfedezzen, s megmutathasson Olaszország kiapadhatatlan kincseiből. Azt is elárulta, cseppet sem volt könnyű a kezdet, hiszen egy nyolchónapos babával érkezett egy olyan városba, ahol senkit nem ismert, melynek a nyelvét is csak akkor kezdte megtanulni. „Amikor lett egy pici szusszanásnyi időm, feltettem magamnak azt a kérdést, vajon miért jön Firenzébe évente 10 millió turista. Mutasd meg nekem, kedves Firenze, hogy mi is a nagy titok. Először önszorgalomból kezdtem el járni a múzeumokat, templomokat, palotákat, hogy megtudjam, mi ez a titok” – kezdte történetét Eszti. Ezt követően beiratkozott egy idegenvezetői képzésre, elkezdett a szakmában dolgozni, majd megszületett az azóta is nagy népszerűségnek örvendő, mára már 15 ezer követővel rendelkező Hello. Itt Firenze nevű blog.

EZ A RENGETEG SZÉPSÉG NEM LEHET, HOGY CSAK AZ ENYÉM

„Ez egy belső késztetés volt, mert egyszerűen azt éreztem, hogy ez a rengeteg szépség, ez a rengeteg érdekes dolog nem lehet, hogy csak az enyém, úgy éreztem, hogy meg kell, hogy osszam másokkal”. Eszti lelkesedése és élményszerű történetmesélése pedig a világ számos pontján megragadta Olaszország szerelmeseit, az ő kalandjait olvasva, hallgatva egy kicsit mindenki úgy érezheti, mintha Firenze csodálatos műalkotásai között sétálna. Azután jött az a bizonyos 2020-as év, amikor a Covid – járvány miatt a világ a feje tetejére állt, s bár szinte a lakásból sem lehetett kimozdulni, Eszti lázasan dolgozott tovább. Ezúttal a világjárvány olaszországi történéseiről tudósított követőinek, mind személyes élményeit megosztva, mind a helyi szakértői véleményeket, háttérbeszélgetéseket, tudományos cikkeket lefordítva. A bezártság eme zord időszakában nemcsak követőinek tábora ugrott meg, hanem több magyarországi rádió és tévécsatorna, valamint újság – köztük mi is – megkereste, hogy számoljon be az olaszországi eseményekről.

NEMCSAK IDEGENVEZETŐ VAGYOK, EGY FIRENZÉBEN ÉLŐ MAGYAR, HANEM ANYA, FELESÉG ÉS GYEREK IS VAGYOK

Szerencsére a világjárvány megpróbáltatásain mondhatjuk, azóta túl vagyunk, újra kinyílt a világ mindenki számára, s így Eszti is újra, követői nagy örömére belevethette magát Firenze rejtett kincseinek felfedezésébe, melyeket továbbra is nyomon követhetünk blogjában. Ám Eszti elérkezettnek látta az időt arra, hogy kilépjen a Facebook világából, s élményeit, személyes érzéseit papírra vesse, s könyv formájában is magyar közönsége számára elérhetővé tegye. „Volt bennem egy igény, hogy másról is írjak. Gyerekkori emlékekről, érzelmi megpróbáltatásokról, olyan dolgokról, melyek már túlnőttek a Facebook keretein. Erre próbáltam felfűzni ezt a könyvet, ami most megjelent. A benne található novellák nem csak Firenzéről szólnak. Ez egyfajta felvállalása annak, hogy nemcsak idegenvezető, egy Firenzében élő magyar vagyok, hanem ugyanakkor anya, feleség és gyerek is vagyok”- árulta el Eszti.

Teljes beszélgetésünket Kiss Eszterrel a csodálatos Toszkánáról, s benne a gyönyörű Firenzéről alábbi videónkban nézheted meg:

Operatőr: Magyar Andor

Fotó: Rakonczai László/Hello. Itt Firenze FB  

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb