Kikapcs

Két szinten, 473 alkotás – új életmű-kiállítás költözött a Reök-palotába

Szombattól látható a Sárkány Győző grafikusművész Létidő című életmű-kiállítása a szegedi Reök-palotában. A tárlaton az elmúlt ötven évben készült csaknem félezer alkotása látható.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson azt mondta, a Regionális Összművészeti Központ megnyitása óta törekszik arra, hogy minden évben nagyszabású tárlaton bemutassa a kortárs magyar képzőművészet egy-egy reprezentánsának munkásságát.

KÉT SZINTEN, 473 ALKOTÁS

Sárkány Győző a műfaji határokat feszegető, sokoldalú alkotó, aki szabadon használja az autonóm és alkalmazott grafika, a festészet, a fotó, illetve a plasztikai kifejezésmód eszköztárát. A szecessziós palota két szintjén 473 alkotását láthatja a közönség, a tárlat egyik leglátványosabb műve azonban az a földszinttől a napozótetőig magasodó, 42 elemből álló, több mint tízméteres képinstalláció, amely az aulában fogadja a látogatókat – közölte a művészettörténész. Hozzátette: a kiállításon szerepelnek a művész Verne-kötetekhez készült rajzai, Radnóti-illusztrációi és plasztikai kísérletei is.

A tárlat nem kronologikus sorrendben követi végig a képzőművész pályáját, de az anyagban szerepelnek legfontosabb, legjellemzőbb sorozatai, így például a Dante halálának 700. évfordulójára készült Végtelen színjáték széria. A százdarabos sorozatban egységet képez a látvány és a narratíva, a képek címe filozófiai mondanivalót hordoz.

MINDIG IS ÉRDEKELTÉK A TECHNIKAI ÚJÍTÁSOK

Sárkány Győző a bejáráson elmondta, mindig is érdekelték a technikai újítások, amilyen évtizedekkel ezelőtt a szórópisztoly vagy a csőtoll volt, és amilyen ma a fényképezőgépként használt mobiltelefon. A művész úgy fogalmazott, festményeket valósít meg a fényképezőgéppel. A kiállítás legfrissebb művei között szerepelnek a Mikrofraktúrák sorozat darabjai, ezek alapját a Balaton körüli kerékpározás során készült természeti fotográfiák adják, melyekből elvont, absztrakt képek készültek. A tárlat szombati megnyitóját követően mutatják be azt a Sárkány Győző pályájáról szóló reprezentatív albumot, melyet D. Udvary Ildikó művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója szerkesztett.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb