Közélet

Kiderült, hány tanár mondott fel a státusztörvény miatt

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt az idei tanévkezdésről, a pedagógus-életpályáról, a tanárképzésre jelentkezők számáról is. Közlése szerint összesen 1205 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy nem szeretne életpályatörvényt, miközben szeptember 16. óta 460 új pedagógus kezdte meg a tanítást állami iskolában.

1205 PEDAGÓGUS, VAGYIS NAGYJÁBÓL EGY SZÁZALÉK NYILATKOZOTT ÚGY, HOGY NEM LÉP ÁT AZ ÚJ ÉLETPÁLYATÖRVÉNY HATÁLYA ALÁ

A határidő, ameddig nyilatkozni kellett, szeptember 29. volt, és nem sokkal később a Belügyminisztérium közölte, hogy e hét csütörtökön lehet nyilvánosságra hozni a konkrét számot. Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek adott interjújában most közölte is a számot: 1205 pedagógus, vagyis nagyjából egy százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá.

Viszont szeptember 16. óta 460 új pedagógus kezdte meg a tanítást állami iskolában, akik már az új életpályatörvény szerint létesítettek új jogviszonyt. „A pedagógusok 99 százaléka az új jogállást választotta. Elmaradt tehát a felmondási hullám, amire a baloldal és a szakszervezetek hónapok óta biztatták a tanárokat” – fogalmazott. Az államtitkár legfontosabb mondatai, megállapításai az alábbiak voltak még az interjúból:

  • „Zökkenőmentesen folytatódhat a tanév” azáltal, hogy a pedagógusok többsége maradt.
  • „Most már a pedagógus nemcsak egy a számtalan közalkalmazott közül, hanem ők a nagybetűs Pedagógusok”. A tanárok óraszáma a korábbi 22-26 tanóráról fix heti 24 tanórára csökkent, míg a szabadságaik száma  46-ról 50-re nőtt.
  • „Az elmúlt hónapok sokszor erőszakos akciói mögött baloldali politikai aktivisták álltak és nem pedagógusok”.
  • Az EU és az OECD kimutatásait alapján is meglepően jól áll Magyarország nemzetközi összehasonlításban. Az Eurostat rangsora szerint a 8. legjobb a magyar diák-tanár arány.
  • „A pedagógus-utánpótlás szempontjából biztató, hogy húsz éve nem vettek fel annyi hallgatót pedagógusképzésre, mint idén”.
  • „Ha végre nem blokkolják tovább az EU-s forrásokat, akkor azonnal 561 ezer forintra emelkedik a pedagógus átlagbér, 2025-re pedig nyolcszázezer forintot fognak keresni átlagosan a pedagógusok”.
  • „Ha a baloldal nem akadályozná a pedagógus béremelést, bizonyára még többen maradnának a pályán vagy választanák ezt a hivatást” – írja az Index

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb