Közélet

Terítéken a CSOK Plusz? Váratlan bejelentésre készülnek ma este, Kormányinfót tart Csák János és Gulyás Gergely

Ma este 18.30-kor Kormányinfót tartanak, jó eséllyel a nagyobb településeken 2024. január 1-jétől elérhető CSOK Plusz lesz a sajtótájékoztató témája – szúrta ki a Portfolio.

Mint kiderült, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartja a sajtótájékoztatót. Mivel Csák János tárcájához tartoznak a családügyek, jó eséllyel a 2024. január 1-jétől elérhető új családtámogatás lesz a Kormányinfó témája, bár erről nem szól a kormány közleménye.

A CSOK Pluszról eddig az alábbiakat tudjuk:

  • 2015 óta él a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK),
  • 2016 óta a ma is érvényes támogatási összegekkel,
  • 2019 közepe óta pedig a külön szabályokkal rendelkező falusi CSOK-kal.

Gulyás Gergely miniszter június 22-én jelentette be, hogy el fogják törölni a CSOK-ot a városokban, mert a támogatást leginkább falvakban (pontosabban a preferált kistelepüléseken) veszik igénybe, a városokban pedig a lakáspiacon végbement változások miatt már kevésbé fejti ki a hatását. Akkor ígéretet tett arra, hogy a kormány új támogatási formát dolgoz ki a nagyobb településeken élők számára.

NAGY MÁRTON MÁR CSEPEGTETETT RÉSZLETEKET

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy hónappal ezelőtt az alábbiakat árulta el a Portfolio-nak adott interjújában az új támogatásról: “A koncepció készen van, a kormány a nagyon-nagyon közeli jövőben tárgyalni fogja. 40 év alattiaknak, első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére fogjuk kínálni, nagyon kedvező kamatkondíciókkal. A program kombinálva lesz adósságleírással, a megvalósult gyerekvállalás után csökkenni fog a hiteltartozás. A felvehető hitel nagysága függ majd a vállalt gyerekek számától, ennek részletei még kormánydöntésre várnak. A már megszületett gyerekek után várhatóan nem lesz elérhető a CSOK+.”

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb