Közélet

Tálib fegyveresek irányítják az embercsempészeket a déli határ szerb oldalán, a TikTokon népszerűsítik magukat

„313 magyar határ” – ezekkel a feliratokkal látják el videóikat a TikTokon az embercsempész-hálózatok tagjai, akik a déli határ szerb oldalán szervezkednek – írta kedden a Metropol. A lap szerint ez a felirat „egyértelműen” a tálibok szélsőséges katonai szervezetére, a 313-as elit kommandóra utal.   

Hozzátették, a szerb hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy sikerült letartóztatniuk a hírhedt rohamosztag egyik parancsnokát. A 313-as kóddal ellátott videókon az látható többek között, hogy a migránsok a magyar határzárat támadják, drótvágót használnak, létrák segítségével próbálnak átjutni a kerítésen, vagy éppen magyar rendőröket fenyegetnek a határt védő kerítésen keresztül – ismertették az összeállításban. Az egyik ilyen videót ITT tudod megnézni.

KÉT VESZÉLYES BŰNÖZŐT IS ELFOGTAK A SZERBEK

A Metropol arra is kitért, hogy Mile Jandric, a szerb határrendészet vezetője a hétvégén a szerb állami televízióban arról számolt be, hogy az elfogott migránsok közül két veszélyes bűnözőt is sikerült beazonosítaniuk a hatóságoknak: egy afgán férfit, akit a francia rendőrség keresett több súlyos bűncselekmény elkövetése miatt, illetve Hasim Abdult, az afgán 313-as Badri zászlóalj magas rangú parancsnokát.

Mint ismert, a Magyar Nemzet még október elején arról írt, hogy információik szerint Szerbiában éppen tálib hatalomátvétel zajlik: az afgán embercsempészektől az iszlám szélsőségesek veszik át az irányítást. Horgosnál a múlt héten ismét migránsbandák csaptak össze. A lövöldözésben hárman életüket vesztették. Azóta állig felfegyverzett rendőrök is megjelentek a térségben, akik begyűjtik a migránsokat a déli határnál.

AZ ELIT KOMMANDÓRÓL

Az afgán „Badri 313 zászlóalj” a tálibok elit kommandója. A badri csatáról kapta a nevét, amiben az iszlámot terjesztő Mohamed próféta 313 fős seregével indult Mekka ellen. A nagyjából ötezer fős különleges egység ideológiailag leginkább az Al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetekre hasonlít, polgári célpontok elleni öngyilkos merényleteikről lettek ismertek. A 313-as zászlóalj a Hakkáni-hálózat, egy szélsőséges iszlamista csoport tagjaiból verbuválódott, az elmúlt 20 évben ők voltak Afganisztán legrettegettebb fegyveres csoportja – emlékeztet a Mandiner.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb