Közélet

Orbán Viktor: Pásztor István összebékítette a magyarokat és a szerbeket

Szombaton délután a szabadkai Bajai úti temetőben kísérték utolsó útjára Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség volt elnökét. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, hatvanhét éves korában elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke. Halálhírét fia, Pásztor Bálint jelentette be. Az ő kérésére mondott beszédet Orbán Viktor a ma délutáni temetésen.

„Nem lehetünk elég hálásak Pásztor Istvánnak, aki összebékítette a magyarokat és a szerbeket, megmutatta az utat, amelyen a két nép együtt haladhat” – mondta Orbán Viktor szombaton, Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének temetésén mondott búcsúbeszédében. „Nomen est omen, mint pásztorát vesztett nyáj, úgy állunk most itt, lehajtott fejjel és nehéz szívvel, szerbek és magyarok, anyaországi és külhoni magyarok” – fogalmazott a kormányfő a Bajai úti temetőben tartott gyászszertartáson, hangsúlyozva: Aleksandar Vucic szerb államfővel közösen búcsúznak a vajdasági magyar politikustól.

ALEKSANDAR VUCIC SZERB ELNÖKKEL KÖZÖSEN BÚCSÚZTAK

„Megtörten és zavartan állunk itt Vucic elnök úrral, a szerb és a magyar népet képviselve, egy magyar férfi koporsója fölött, aki egybekovácsolt bennünket és összebékítette népeinket, amiért nem lehetünk elég hálásak neki. Érezzük a ránk hagyott politikai örökség súlyát, közép-európaiaknak vagyunk, ezért pontosan tudjuk, milyen könnyen lesz a barátból ellenség, és milyen ritka dolog ezen a vidéken, hogy a korábbi ellenségek barátokká váljanak” – jelentette ki a miniszterelnök, emlékeztetve, tízegynéhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a két ország, a két nép mindenben számíthasson egymásra, ma viszont már az lenne az elképzelhetetlen, hogy ne osztozzunk egymás örömében és fájdalmában.

Pásztor István “volt az első, aki nem csak remélte, és nem csak hitte, hogy ez így is lehet, hanem tett is érte: megmutatta nekünk az utat, amelyen a szerbek és a magyarok együtt haladhatnak, ahogy azt a két nép sorsközössége ésszerűen indokolja” – mondta Orbán Viktor.

TÖBB EZREN KÍSÉRTÉK UTOLSÓ ÚTJÁRA PÁSZTOR ISTVÁNT

Pásztor Istvánt több ezren, szerbiai és magyarországi politikusok, közéleti szereplők és magánemberek, a VMSZ tagjai és szimpatizánsai, valamint a családtagok kísérték utolsó útjára.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb