Szegedi Arcok

Még a tünetek megjelenése előtt kiszűrnék az Alzheimer-kórt, szegediek is részt vesznek a szűrőplatform fejlesztésében

A 2023. november 1-jétől 2027. október 31-ig tartó, 21 millió eurós befektetéssel megvalósuló Predictom projekt egy mesterséges intelligencián alapuló szűrőplatformot fejleszt, amely még a tünetek megjelenése előtt képes azonosítani azokat az egyéneket, akiknél fennáll a demencia kialakulásának kockázata. A platform betegség korai felismerésében és a kezelés hatékonyabbá tételében segíthet. Mint Dr. Letoha Tamástól, a Legszegedibb Gyógyítók egyik jelöltjétől megtudtuk, a 15 európai, ázsiai és amerikai országból származó tudományos, üzleti és klinikai partnerek által alkotott projekt tagja a szegedi Pharmacoidea Kft. is.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben azt írják, hogy 2023-ban az Európai Unióban várhatóan több mint 7 millió ember szenved majd demenciában, és ez a szám 2050-re megduplázódhat. Ez mind az emberi, mind a pénzügyi erőforrások tekintetében hatalmas terhet ró majd az egészségügyi rendszerekre világszerte. Az Alzheimer-kórra jelenleg nincs gyógymód. Bár a lehetséges kezelések kutatása ígéretesnek tűnik, a várakozások szerint az új gyógyszerek a betegség korai szakaszában lesznek a leghatékonyabbak.

A DEMENCIA A BETEGEK ÉS A CSALÁDTAGJAIK ÉLETÉT IS BEFOLYÁSOLJA

“A demencia nem csak az egészséget, hanem a betegek és családtagjaik életét befolyásolja, beleértve a munkavállalást, a személyes kapcsolatokat és a pénzügyeket. Ezért rendkívül fontos, hogy a demenciában szenvedő emberek időben hozzájussanak a szükséges diagnózishoz és kezeléshez, különösen most, hogy jelentős fejlődés történt az állapotukat javító gyógyszerek terén” – hangsúlyozta Dianne Gove, az Alzheimer Europe egyik vezetője.

MÁR A TÜNETEK ELŐTT SZŰRNÉNEK

A Predictom projekt egy mesterséges intelligencián alapuló szűrőplatformot fejleszt, amely még a tünetek megjelenése előtt képes azonosítani azokat az egyéneket, akiknél fennáll a demencia kialakulásának kockázata. A platform betegség korai felismerésében és a kezelés hatékonyabbá tételében segíthet. A projekt célja, hogy csökkentse az egészségügyi rendszerek terhelését azáltal, hogy lehetővé teszi a diagnosztika otthoni elindítását. A projekt által vizsgált nyál, széklet, vér és digitális mintákat otthon vagy háziorvosi rendelőkben gyűjtik össze és a Predictom projektnek továbbítják. A projektben több mint 4000 vizsgálati alany vesz részt, akiknek mintáit mesterséges intelligencia algoritmusok dolgozzák fel, kockázatértékelésekkel, korai diagnózisokkal és prognózisokkal.

A KORAI JELEK FELISMERÉSE KULCSFONTOSSÁGÚ

A közleményből azt is megtudtuk, hogy a demencia korai jeleinek felismerése kulcsfontosságú a betegség előrehaladásának lassításához. “Sajnos a veszélyeztetettek többségét nem ismerik fel időben. A platformunk ezen kíván változtatni azáltal, hogy lehetővé teszi a korai felfedezést, az időben történő beavatkozást és a megelőző kezelést” – mondta a projektvzető Dag Aarsland, a King’s College London és a Stavangeri Egyetemi Kórház pszichiáter professzora.

SZEGEDIEK IS RÉSZT VESZNEK A PROJEKTBEN

A projektet egy 30 fős nemzetközi konzorcium hozza létre, amelynek tagjai 15 európai, ázsiai és amerikai országból származó tudományos, üzleti és klinikai partnerek. A Stavangeri Egyetemi Kórház vezette projekt 21 millió eurós támogatással rendelkezik, amelyet az Európai Unió Horizon Europe keretprogramja, az UK Research and Innovation (UKRI) és az ipari partnerek hozzájárulásai biztosítanak. A Predictom konzorcium tagja a szegedi Pharmacoidea Kft. is.

REMÉNYT ADHATNAK

“A Pharmacoidea megtiszteltetésnek érzi, hogy szerepet vállalhat ebben az úttörő vállalkozásban, reményt adva azoknak, akiknek az Alzheimer-kór diagnózisával kell szembenézniük. A Predictom innovatív megoldásokat kínálhat a betegség korai diagnózisához” – mondta Dr. Letoha Tamás, a Pharmacoidea Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2023. november 1-jétől 2027. október 31-ig tartó projekt az Innovatív Egészségügyi Kezdeményezés (Innovative Health Initiative) része, amely az az Európai Unió és az európai élettudományi iparágak között létrejövő kezdeményezés.

Szavaznál a Legszegedibb Szegediek versenyen Dr. Letoha Tamásra? Itt megteheted:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb