Közélet

A madárinfluenza miatt tilos szárnyast árulni a vasárnapi mórahalmi vásárban

Már Csongrád-Csanád vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – írtuk meg szerdán. A madárinfluenza terjedése miatt a holnapi mórahalmi vásárban tilos lesz szárnyast árulni – számolt be róla az önkormányzat.

Tilos szárnyast árulni vasárnap, november 19-én a mórahalmi vásárban, a korlátozásra a madárinfluenza terjedése miatt volt szükség – figyelmeztette a résztvevőket a település önkormányzata.

EZRÉVEL HULLANAK A DARVAK A MADÁRINFLUENZA MIATT

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás, egyes becslések szerint több ezer daru pusztult el a járvány miatt. Természetjárók, természetfotósok és gazdálkodók találkoztak nagy számban elhullott darvak tetemeivel. A Szegedi Vadaspark például az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem vesz át sérült darvat, hogy így vegyék elejét a fertőzés terjedésének.

NE NYÚLJUNK AZ ELHULLOTT MADARAKHOZ

A helyzet ismeretében jelentősen megnőtt a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata is, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan tovább emelkedik majd. A Nébih kéri a természetjárókat, ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost, kirándulás után pedig mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről. A témáról bővebben az alábbi cikkekben írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb