Szegedi Arcok

Nemzetközi kutatási konzorcium vette át az ELI üzemeltetését Szegeden

Nemzetközi kutatási konzorcium, az ELI ERIC (Exterme Light Infrastructure European Researh Infrastructure Consortium) vette át a szegedi lézeres kutatóközpont üzemeltetését, az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá.

Az integráció megvalósításához keretet adva 2023. november 23-án, csütörtökön az ELI ERIC megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetemmel, többségi részesedést szerezve a korábban a Szegedi Tudományegyetem és a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő ELI-HU Nonprofit Kft.-ben. Ezáltal a magyarországi székhelyű kutatási létesítmény ténylegesen az ELI ERIC egységes irányítása alá kerül, megvalósítva ezzel az ELI-vel kapcsolatos eredeti víziót.

Ez a társasági jogon alapuló megközelítés felhatalmazza az ELI ERIC-et a magyarországi kutatási létesítmény irányítására és működésének finanszírozására. Az ELI-HU Nonprofit Kft. a projekt első fázisát sikeresen lezárta, a mostani esemény átvezet az egységes, az ERIC tagállamok által közösen finanszírozott működés szakaszába.

VILÁGSZÍNVONALÚ LÉTESÍTMÉNY AZ ELI

Az ELI ERIC tagja Magyarország mellett Olaszország, Litvánia és Csehország és megfigyelői státuszban részt vesz benne Németország és Bulgária is. A megállapodás megnyitja a lehetőséget az előtt, hogy további országok is csatlakozzanak a konzorciumhoz a létesítmények működtetése és fejlesztése érdekében – tudatta a szakember. A szegedi ELI ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) világszínvonalú létesítmény, kitűnő szakemberekkel, ezt mutatja, hogy a 2023-as fizikai Nobel-díjjal elismert kutatók közül, Krausz Ferenc és Anne L’Huillier munkája is közvetlenül kapcsolódik az intézethez – hangsúlyozta a szakember. A kutatóintézet a jövőben is szorosan együttműködik majd a Szegedi Tudományegyetemmel – közölte Allen Weeks.

BIZTOSÍTJÁK A MŰKÖDÉSI KERETET

Szabó Gábor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, lezárult a kutatóközpont létrehozásának folyamata, létrejött az a forma, melyet kezdettől fogva terveztek. Az ELI ERIC biztosítani fogja a működtetési keretet, amely képes a fenntartáshoz szükséges finanszírozás bevonására a konzorcium jelenlegi és a jövőben csatlakozó tagjaitól. Az ELI-ALPS elsődleges küldetése, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját tegye hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára. A létesítmény küldetésének másik fő eleme a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének elősegítése.

81 MILLIÁRD FORINTBÓL VALÓSULT MEG AZ ELI

A kutatóközpont kivitelezési munkálatai 2014 tavaszán kezdődtek. A kutatóközpont épületegyüttesének teljes szintterülete mintegy 24,5 ezer négyzetméter. Az első lézerek telepítése 2017-ben történt meg. A projekt során beszerzett különféle hullámhosszú, impulzusú és intenzitású lézerek, másodlagos források és kísérleti állomások tervezését, kivitelezését és beüzemelését az ELI ALPS munkatársai végezték hazai és külföldi partnerekkel együttműködve. A központ kialakítása és a kutatási berendezések tervezése, kivitelezése és beüzemelése – az előkészítést is beleértve – mintegy 81 milliárd forintból valósult meg.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb